събота, 14 декември 2013 г.

Водопади в България

Фейсбук група - Водител по труднодостъпни водопади и диви места.


    Приятели, една моя мечта се оказа факт! След пет години труд, стотици безсънни нощи в лутане по пътищата на България, стотици преходи в негостоприемните планини и трудни решения от това, съчетани с рискове, неволи и лишения, обиколих голяма част от труднодостъпните водопади в България и почти всички останали. Натрупах безценен опит и се запознах сериозно с планините, необходимите познания и екипировка, пещери, ждрела, каньони и ситуациите, които могат да възникнат там. Повечето от местата посещавах по няколко пъти, други не ме допускаха с години и взимах трудни решения за връщане. Откривайки и фотографията се екипирах с необходимите неща за безопасното пребиваване по опасните места.  На някои места не беше стъпвал човешки крак, за други разбирах от познати. Така реших да отворя нова страница в живота си. Една страница, която до такава степен завладя душата и сърцето ми, че реших да споделя и с вас.....Отворен съм за срещи и всякакви мероприятия, с които целя да въведа хора с желание, но без опит и познания. 


Целта са приятните преходи и разходки с цел фотографиране на водопади, безопасно пребиваване по трудни терени и разбира се - емоциите породени от всичко това. Ще ви запозная с това как се снимат водопади и техниките на предвижване, и ориентация. Във фейсгрупата ми съм оставил координати (имейл,телефон, скайп) за кореспонденция и въпроси, които биха ви вълнували относно срещите, които ще организираме. Надявам се да съм полезен и да ви въведа в дебрите на един не толкова познат и магичен свят, какъвто предлагат тези толкова красиви и феерично-святи места.Още по темата може да откриете тук:

Местност Въртопа

Резерват Стара река

Бояснки водопад

Антонски водопад

Водопад Чесненско усое

Тетевенските водопади, Враня вода и Гложенският водопад.

Видимското пръскало и още нещо

Водопад Скока край село Калейца

В градините на Дявола

Петкановите водопади и Пенчовското пръскало

Водопад Скока над Клисура

Акция ВИК - водопади и каньонинг

Нощем в Тъжанското ждрело

Дряновските водопади

Около Веселиново - голям и малък скок

Река Леевица, Манастирска река

Водопад Скока

Ачдере - водопад Търничеченското пръскало

Джафардере - водопад Червената скала!

Водопад Сувчарското пръскало

Водопадите Бабско и Кадемлийско пръскало

Водопад Сучурума

Зима в резерват Стара река, водопад Черното пръскало

Сходно, само че есенно. Есен в резерват Стара река, водопад Черното пръскало

Водопад Сливодолско падало

Есен в резерват Сосковчето, водопадите около Смолян

Черното пръскало и Сопотския водопад

Водопадите около Мъглиж

Фотински водопади

Водопад Полска Скакавица

Водопад Скаловитец

Водопад Сухото пръскало

Водопад Видимското пръскало

Сувачарското пръскало през зимата!

Овчаренски и Костенски водопад

Трън и Банкя - ждрелото на река Ерма и река Ябланишка

Водопадът, около село Старо Стефаново

Екопътека Струилица и водопад Самодивско пръскало

Каньона на водопадите

Андъка, около Дряново

Джендема - Рай или Ад? Водопадите на Джендемска река

Хотнишки водопад, Еменски водопад Момин скок

Тъжанското ждрело-Петкановите водопади и Пенчовското пръскало!

Пролет в резерват Стара река - водопадите Карловско и Черно пръскала

Публикации ще надграждам с времето, за ред в блога, а и имам десетки описани приключения, които се надявам да споделим и преживеем заедно! :) :) :)

11 коментара:

 1. Успех на бъдещото смело начинание!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря Пламен, успехи и на теб! :)

  ОтговорИзтриване
 3. Супер е идеята, дано новата година се засечем някъде в дивото :)

  ОтговорИзтриване
 4. Дано, замислил съм организация по първият маршрут (доуточнявам подробностите), ледените водопади са особено красиви през януари и февруари, а в частична или цялостна ледена окраска има какво да се очаква... :)

  ОтговорИзтриване
 5. Приветствам идеята! И аз отдавна искам да намеря съмишленици за откриване на диви места ( България е безкрайна! ) Сигнализирайте за проектите си - дано успеем да се присъединим някой (много) път(и)! Иванка и Митко

  ОтговорИзтриване
 6. Ivanka Vulchanova, благодаря за подкрепата, проектите са безкрайни и разнообразни, което е добре, идеи почти не секват! :) Въпроса е да се организират групи, затова ще публикувам дата за събиране за месец януари, ледените водопади тогава са стряскащо красиви... Отново благодаря!

  ОтговорИзтриване
 7. Ще следим с интерес, много идейна група. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 8. Здравей Мартин,много добра идея,дано да има успех и така повече хора да се докоснат до красотите на българската природа.Аз и съпругата ми следим от повече от две години твоя блог и всеки път съприживяваме с теб и хубавите и трудните моменти.Възхищаваме се на всеотдайноста и смелоста с която ни водиш по върхове и дерета,по воропади и заснежени била и винаги се молим за теб.За съжаление по различни причини все не можем да се докоснем до тези вълшебни места,затова го правим чрез теб.Освен това имаме и лошия опит от преди година,когато един мошеник ни излъга с обешания да ни води на "приятелски начала" със себе си.Накрая се оказа,че трябвало да му плащаме,че и разходите да му поемаме.На всичко отгоре се оказа,че този човек не е лицензиран водач и всичко е на наша отговорност.Надявам се,че при теб нещата не стоят по този начин и всичко което правиш е безкористно и насочено в помощ на начинаещите като нас.Успех на начинанието.

  Христо Георгиев

  ОтговорИзтриване
 9. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 10. С водене на групи се изисква отговорност, безопасност при предвижване съпроводена с кратък инструктаж, евентуална екипировка която ще предлагам за някои от подходите и не на последно място - "задължителна застраховка", без която не бих повел хора в планината.Все пак идеята е да се срещнем и споделим красотите на България. Благодаря за пожеланията Христо Георгиев.

  ОтговорИзтриване
 11. I love it whenever people come together and share opinions.
  Great website, continue the good work!

  Feel free tto visit my web site ... minecraft pobierz

  ОтговорИзтриване