петък, 25 май 2012 г.

Водопад Видимското пръскало

    Дори приглушено, нотките на Северен Джендем довяват тъмните страни на пъкъла. Красиви и свежи зелените цветове измамно понасят синкавото сияние на мистиката - мъгла просмукваща се подмолно, носеща незнайно какво, изненадите на един от най-опасните резервати у нас. Места, за които бих се борил да покорявам отново и отново, в борба със стихии и несгодите, предлагани от Джендема. 

   Бездна от зашеметяващи скални маси, ураганни пориви нанасящи сериозни поражения, оглушителният непокорен глас на бързей, каскади и отекващ рев - доказателство за присъствие на елени и плашещи малки следи от питомниците на Джендема - бебета мечета.

   Река Пръскалска се раздава със спокойствието на цялата тази пролетна еуфория, която цари тук.


   Изумрудените и вирове замазано вписват бистрите къдрици на Джендемски притоци, отвеждайки ни до грандиозното Видимско пръскало.   Красота политаща стремглаво от осемдесет метровите скални отвеси.


   Стихиите разразили се тук всяват респект с породените поражения след тях. В недалечно минало - 1987г. тук е паднала най-голямата лавина в историята на България. Падането и от шеметните 80 метра и среща със земята, предизвиква унищожителна ударна вълна, помела всичко по пътя си унищожавайки 180 годишна гора на площ от 10 ха по протежение на 2 километра.

   Тук е реда, в който да поздравя Евгени Йонков - човека машина, слязъл от отвесите до подножието на самият воден пад. Адмирации за което и надежда някой ден да мина по неговите следи :).
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

4 коментара:

 1. Миналата година бяхме тук на пикник, но не стигнахме до водопада! Определено ще трябва да го посетим! Прекрасни снимки! Адмирации! Само нещо да ти кажа, като влезнах във блога ми даде предупреждение, че има някакъв проблем, аз влезнах въпреки предупреждението. Не знам защо, но все пак провери, ако има нещо да не е пречка, за тези които го посещават. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Има нещо и на мен ми излиза съобщението, но не е проблем. Принципно ако влизаш с Google Hrome се показва съобщението. С Modzilla i Opera - не! А мястото определено струва отделеното внимание. Поздрави и на теб! Продължавай със сладките изкушения :)!

  ОтговорИзтриване
 3. Хаха "човекът машина", развесели ме наистина, а точно сега имах нужда, благодаря!

  ОтговорИзтриване
 4. За нищо, радвам се че съм те развеселил! Спокойно, всичко ще се нареди! Трябва да ораганизираме нещо съвместно! Тази събота и неделя полазихме Сухото пръскало, беше невероятно, черпим идеи, непрестанен извор си ни! :)))

  ОтговорИзтриване