петък, 25 май 2012 г.

Водопад Видимското пръскало

    Дори приглушено, нотките на Северен Джендем довяват тъмните страни на пъкъла. Красиви и свежи зелените цветове измамно понасят синкавото сияние на мистиката - мъгла просмукваща се подмолно, носеща незнайно какво, изненадите на един от най-опасните резервати у нас. Места, за които бих се борил да покорявам отново и отново, в борба със стихии и несгодите, предлагани от Джендема. 

Бездна от зашеметяващи скални маси, ураганни пориви нанасящи сериозни поражения, оглушителният непокорен глас на бързей, каскади и отекващ рев - доказателство за присъствие на елени и плашещи малки следи от питомниците на Джендема - бебета мечета.

Река Пръскалска се раздава със спокойствието на цялата тази пролетна еуфория, която цари тук.


Изумрудените и вирове замазано вписват бистрите къдрици на Джендемски притоци, отвеждайки ни до грандиозното Видимско пръскало.Красота политаща стремглаво от осемдесет метровите скални отвеси.


Стихиите разразили се тук всяват респект с породените поражения след тях. В недалечно минало - 1987г. тук е паднала най-голямата лавина в историята на България. Падането и от шеметните 80 метра и среща със земята, предизвиква унищожителна ударна вълна, помела всичко по пътя си унищожавайки 180 годишна гора на площ от 10 ха по протежение на 2 километра.

Тук е реда, в който да поздравя Евгени Йонков, човекът машина слязъл от отвесите до подножието на самият воден пад. Адмирации за което и надежда някой ден да мина по неговите следи :).


4 коментара:

 1. Миналата година бяхме тук на пикник, но не стигнахме до водопада! Определено ще трябва да го посетим! Прекрасни снимки! Адмирации! Само нещо да ти кажа, като влезнах във блога ми даде предупреждение, че има някакъв проблем, аз влезнах въпреки предупреждението. Не знам защо, но все пак провери, ако има нещо да не е пречка, за тези които го посещават. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Има нещо и на мен ми излиза съобщението, но не е проблем. Принципно ако влизаш с Google Hrome се показва съобщението. С Modzilla i Opera - не! А мястото определено струва отделеното внимание. Поздрави и на теб! Продължавай със сладките изкушения :)!

  ОтговорИзтриване
 3. Хаха "човекът машина", развесели ме наистина, а точно сега имах нужда, благодаря!

  ОтговорИзтриване
 4. За нищо, радвам се че съм те развеселил! Спокойно, всичко ще се нареди! Трябва да ораганизираме нещо съвместно! Тази събота и неделя полазихме Сухото пръскало, беше невероятно, черпим идеи, непрестанен извор си ни! :)))

  ОтговорИзтриване