сряда, 25 януари 2017 г.

Връх Ком в зимни условия

Зимен преход до връх Ком

   Връх Ком се намира в западна Стара планина, южно от град Берковица и сред Ботев, Черни връх и Мургаш се нарежда достойно като проблемен връх. Реших да опитам пръв да се изкача през тази година в новия сняг. Получиха се добри подобни опити в Родопите в отминали години, с изкачването на връх Баташки Снежник, връх Голяма Сюткя, ридът Мурсалица... До върха може да се стигне по няколко начина през зимата. От най-високата точка на Петроханския проход, в който движението понякога е ограничено, (паднали лавини, навявания и т.н.) село Гинци, град Берковица, билото от връх Миджур и др.

   Берковица през зимата.

   От Петроханския проход разстоянието е 11 км, като денивелацията се набира плавно и зимата с връщане в изходна позиция за ден е почти невъзможно, особено тази година, в която само през януари натрупа над метър сняг. Всъщност, хижарите на хижа Ком нова споменаха за дебелина на снежната покривка 170-200 см, около 10-и януари, когато се свързах с тях. В последствие валя още няколко дни. Тогава, на 12-и направих и първия си успешен, но тежък опит до върха в жестока буря, въпреки прогнозите, снеговалеж и навявания на пътя, който ми блокира колата и се наложи да разкопавам дълга отсечка, за да се освободя от зимния капан без да чакам верижна техника.

   До хижите Ком - нова и стара води не много широк, но сравнително добър път с много остри завои, който набира рязко височина, до около 1500 м.н.в. Пътят, около 12 км от град Берковица се почиства редовно през зимата, заради ски съоръженията там, но в предишния ми опит имаше силни ветрове още от сутринта и пътят, макар и почистен, беше започнал да се скрива под вихрите на снега на няколко проблемни и открити места. Добре е човек да разполага с лопата, аз носих дори две и вериги. 

   За връх Ком отделих почти месец в подготовка на автомобила и всичко останало: гориво, акумулатор, над хиляда километра пропътувани по зимни пътища изпълнени с безумие, катастрофи, нападали лавини, вериги, лопати, пясък, проучване на маршрут, телефонни разговори с хижарите и поради тежката обстановка се наложи в шест последователни дни да изрина над 10 тона сняг, за да е налице автомобила, с който да тръгна при стабилно време. Следене на метео прогноза, подготовка на багаж и екипировка. Скролвайки снимките човек не може да разбере каква точно е цената на усилията. Какво беше нужно, за да изкача върха и да се насладя на зашеметяващите гледки разкриващи се във всички посоки? Всеотдайността, която почти винаги сработва, гравирана с много ентусиазъм, лудост, енергия, безсънни нощи, проблеми с автомобил и борба с денивелацията в дълбокия сняг.  

   Все още спящата хижа Ком над град Берковица ни посрещна, около 7ч. сутринта с пушещо коминче, светещ прозорец и месечина над иглолистните гори. 
 
  По пътя към старата хижа Ком, откъдето ще изкача връх Ком в този прекрасен зимен ден.

   Утрото вече се закача с обледенените гори на западна Стара планина.

   По пътя между хижите нова и стара Ком.


   Хижа Ком стара.

   Катя още в началото беше обречена, заради проблемен по-горе участък, а успеваемостта тук с тежкия багаж, също е под въпрос. Не знаейки какво да очакваме след последния снеговалеж, решихме ако не успеем с пъртината, да направим бивак на билото и да се върнем на следващия ден, което увеличи багажа ни с десетина кг. на раница (спални чували, шалтета, примус, лопата, храна).
 
  Долината вече се къпе в слънчевите лъчи на утрото.

   Пътека до върха нямаше след предния ми опит и се наложи отново да проправям пъртина. Сега обаче снежната покривка беше добре слегнала и се вървеше лесно с няколко малки изключения и сериозно пропадане на едно място, под съборена елха с дълбока кухина, където се наложи да копая с лопатата, за да освободя и двете блокирали лошо под клоните на дървото снегоходки. Всъщност, случката беше особено неприятна, защото пропаднах до глава в капан и всяко усилие в такава ситуация е толкова жалко, че човек разбира всъщност колко е уязвим и малък, и че всяка глътка въздух тук му е подарък.
 
   Девствените зимни гори са като в приказките. С дълбок няколко метра сняг, щипещи снежинки, тишина и кристален въздух... Тази феерия примамва човек да навлезе все по-навътре и навътре, и както споменах по-горе е Бермудски триъгълник, ако някое паднало дърво е препречило терена...
   С голям хъс не след дълго излязох над гората и билото. Берковица сгушена в ниското.

   Лавинопасната фуния, която пресича лятната пътека. Лек ъпгрейд и с пикела издрапах стръмно нагоре, без да подсичам.

   Излязох над морето от облаци.
 
   Връх Ком е насреща.
  
   Всички са в капана на могъщите ветрове, които вилнеят тук непрекъснато.
 
 
   Поглед назад към малък и среден Ком. Огледах се на седловината за Катя и се притесних. Беше се забавила много, при условие че на върха стоях близо час.

   На връх Ком. Денивелацията от хижа Ком нова е само 500 м, но в подобни условия си е истинско предизвикателство.

   Гледки от върха.
   Оказа се, че Катя се е борила над час по фирнования склон без котки и излизането и на билото е било драматично, забавило я е и обезсърчило каквито и да било действия за по-натам. Аз също не носих котки, но с пикела и снегоходките издрапах за броени минути заледения склон. Модулните котки си стоят и ми се присмиват от шкафа. :) Когато знам, че теренът не е техничен като сега или ще има склон за подсичане нося само котки, или пикел. Когато е техничен нося и двете. Слизането до гората в този участък не беше приятно и въпреки пикелите работата се запече на връщане с час заораване и нечленоразделни звуци.

   Вече сме в гората, а скоро и до хижата. След две катастрофи по пътищата, близо 24 часова офанзива в път, катерене, недоспиване, все пак бяхме допуснати до приключението Ком.

До скоро и умната, русата си знае! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар