петък, 13 януари 2017 г.

Петрохан, Берковица, Ком - един ден в зимната планина

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
   Град Берковица и връх Ком ме посрещнаха с феерична зимна украса. В ден със студ, температури между -23 и -6 градуса по Целзий, бурни ветрове в планината и снегонавявания. Денят предложи незабравими, екстремни условия за зимен туризъм. Лавини в прохода Петрохан, истински зимен Ад по буреносното било на Стара планина. Спрях да снимам часовниковата кула в града и да отдъхна от пътя, който беше повече от кофеин за сутрешно събуждане.

Изглед към билото от пътя.

   По пътя за хижа Ком. С отрицателни температури, леден вятър и снегонавявания, планината в този си вид ме посреща доста сурово. На -23 градуса, шкодака се държа подобаващо с новите зимни гуми и издрапа почти до новата хижа Ком. С три проблемни участъка, на които имаше преспи и на връщане се наложи да копая, за да не остана блокиран в планината за неопределено време и да чакам верижна техника, която както се вижда си върши работата и почиства добре 20 км отсечката Берковица - хижа Ком.

Цветовете на утрото залели околните хълмове.

   Към билото времето се влошава, крайната ми цел за деня. Ясно си личат игрите на вятъра.

   Гледката към долината и внушителния Врачански Балкан на преден план! :)

   Само за половин час билото изчезна от полезрението ми. От ясно и красиво в град Берковица - зимата показа, че шега не бива.

   Отново към долината със снежните вихрушки, които пречат на техниката да снима. :)


   Бързо стигнах до новата хижа Ком.

   По пътя към старата хижа Ком в компанията на хижарското куче.

   Много, много девствен сняг е паднал и продължава да вали и трупа.


   Старата хижа Ком. Снегът беше пресен и отвратителен за преход. Голямо драпане падна в този зимен ден.

   Зимен Ад в Берковския Балкан. Поемам в гората над хижата към връх Ком и билото. Остава ми по-малко от километър до жалоните на билото.
 
   Излизайки от горския масив на билното трасе Ком-Емине, затъвайки и пропадайки в дълбоките навявания, ураганното било ме срещна лице в лице със стихиите на Стара планина през януари към заветната цел - връх Ком. Ураганните пориви ме събаряха непрекъснато, но по жалоните успях да изляза на върховата му кота. При температура от -15 градуса, студът се усеща като -35, но при движение, мембрана, пухено яке, шлем, очила и сериозни зимни обувки, почти не усещах студа. Зловещ е вятърът, направо може да докара до лудост човек, непрогледната мъгла с милиони набиващи се снежинки, опитите човек да пробие бавно и мъчително във всяка следваща стъпка. Балканът днес ревностно пазеше своите тайни и гледки...

   Хижа Ком е с пухкави, снежнобели похлупаци...

   С две лопати, зареден до горе резервоар и пълно оборудване, няма как човек да не се измъкне от тук. :) Проблемният участък беше сериозно навят и се наложи да копая близо час, за да освободя пътя на колата, която изтезавах брутално в този ден. Четири зимни прохода, 500 км по коловози, луга, лед, десетина км пеша. Определено ще помня дълго този екстремен ден... И мамка му, стига сте плашили хората и спекулирали с бедственото положение в страната...


И все пак, бедственото положение в прохода Петрохан. :) :) :)
*****************************************
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

   Още интересни и сходни зимни подходи в Стара планина, може да видите в следните публикации, с линкове към тях в долните редове:

























До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар