понеделник, 18 февруари 2019 г.

Звезди и ветрове - залез, нощ и изгрев от връх Амбарица

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
   В поредния уикенд с прекрасна прогноза и след миналоседмичните вихрушки и снегове, решихме да се пробваме с тежкия багаж до връх Амбарица. Спане на върха на палатка, опит за нощни снимки по ветровитото било с много вятър и звезди под чистото небе на връх Амбарица. Старопланинското било с Купена, Кръстците и Костенурката, връх Жълтец и билото на връх Ботев със светещата кула, са особено впечатляваща гледка, a с луна в гръб, която да ги осветява в дългите часове на февруарската нощ, си заслужава човек да помръзне, съзерцавайки бялата самота.
Връх Амбарица и звездната нощ.
    Поехме с Катя по дългия път от Сопот. Ветровете по билото на Стара планина насмитаха ледени късове и беше ясно, че не си заслужава да хабя сили, разпъвам и окопавам зимната палатка. Излизането на Амбарица беше придружено с доста усилия, а багажът ме смазваше. Купища дрехи, палатка, спални чували, термос, фототехника, статив, лопата, котки, снегоходки и разните лакомства с вълшебната покривка на Катя... :)

   Доста хора се завъртяха, макар и за кратко горе. Някои идваха от хижа Добрила, други от хижа Амбарица, но през нощта щяхме да сме сами със следите от вълци по билото, с които се движих в тъмнината на нощта само седмица по-рано, минавайки по билото до връх Ботев.

   Гледката на изток и североизточният вятър, който се забавлява с нас в следващите часове.

   На юг към долината.

   И в ламаринената къщичка на връх Амбарица. Изкопах много сняг. Къщичката беше пълна догоре, но все пак създадох нужния уют. Двете шалтета, място за импровизирана вечеря с горящ примус, топъл чай и ветровитите закачки на Амбарица и старопланинското било. С раници препречващи входа и хубавите спални чували, спокойствието и топлината са гарантирани, в пролуката между раниците - големите звезди и преминаващите самолети.

   Изглед на запад, откъдето след малко ще се появят топлите цветове на залеза.   По залез.


   И в съзерцание към масива Равнец с черните гори на склоновете, слизащи дълбоко в ждрелото на Стара река.


   Последният посетител на върха за днес. Медитация.

   И Катя. Залезът е към своя край, а гледката на изток е направо... уау... :) На връх Ботев пуснаха осветлението. :)

   Примусът вече гори и разните огнени еликсири със салата от свежи зеленчуци, са на "трапезата". :) Луната е високо в небето. В отлагане на опити за нощни снимки, запълнихме времето в приказки.
   Рано сутрин. Часът е, около 5 и на изток слънцето, макар и плахо, се бори да пробие и озари била и долини. Вятърът все така упорито смразява опитите ми да стоя вън, но всяко усилие си заслужава.

   На запад гледката е поразителна. Остри следи от падащи звезди, вляво градчета и села, вдясно залезът на кървавата луна...

   Студено утро. Слънцето се показа между масива Равнец и връх Ботев.

   Я, Катя и тя се показа. :)

   Излитаме, но надолу с поредната следа от самолет в небесата. Само че нас ни очаква 1700 метра по вертикала до долината, в компанията на летящи мтв-а по пътя, всички с каски и спускащи се с брутални скорости по пътя, пътеките и отнасящи прах и камъняци, не особено приятно изживяване за околните...    По пътя от хижа Добрила.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Още интересни и сходни зимни подходи в Стара планина, може да видите в следните публикации, с линкове към тях в долните редове:

Няма коментари:

Публикуване на коментар