сряда, 9 ноември 2011 г.

Извън сезонен преглед на пръскала

    Мястото е Централен Балкан, а повода за странното заглавие е, че осуетените опити за снимане на пъстри цветове, през постната есен на 2011 година се случиха с пълна сила :). Получи се нещо, което мога да сравня единствено с наблягането на постни ястия, в продължителен период от време, че и с водопадите така. Района около Карлово е богат на пръскала - водопади, както и масивите на изток и запад, от централните части на  Балкана. С подход от южна България, се глася да посетя и Търниченското, и Тъжанското пръскала - два големеца, прикрити от скали, по труднодостъпните усои над село Тъжа, но дотогава има време и ще се фокусирам върху това, което имам като фотоматериал и сме посетили, с моите приятели (луди и неуморни глави като мен, че и по) :).
По същество започвам от Сучурума, за  който карловци споделят, че бил местното бижу. Явно е, пренаситен съм на гледки по подобни места, затова съм и малко разочарован от него, все пак Черното и Карловското му събратя водят класациите по красота, но по реда, с пръските които раздава.

Ето го и него. Водопад Сучурум. Или по скоро малък воден пад следващ извивките на Старата река, падащ по принуда, с тънка струя 'есенна' вода. Цветовете в околността приличат по скоро на тези в стара баня, с излющена мазилка, че оттам и замисъла на заглавието - извън сезонен преглед.

Поне формите на каньона всяват интерес, в предвид скучната реалност.


Пътеката за хижа Левски лъкатуши, през свежите вековни гори на резерват Старата река и извежда любопитните ни погледи и до мястото, където по приток на Стара река, отстоящ между хижите Б.Рози и Хубавец, се намира така нареченият водопад Черното пръскало. Името му идва от там, че водите му се леят по черна гранитна скала. В следващия кадър Черното пръскало, съвсем спокойно може да се приравни към синьо такова :). Посиняло от студ и срам,... а ето и разликата от случващото се през лятото. Даже горските тролове се бяха изпокрили, от монохромната действителност в скучната гора.

Продължавам черно-белият стил на публикацията и с Карловския големец, леещ водите си в горната част на резервата.

Водопад Карловското пръскало.

Есента и тук се е покрила в дън горите тилилейски, дано поне зимата се представи подобаващо, че иначе ще си правим снежни човеци със снега от хладилника :).

Публикацията доказва максимата, че се случва нещата да не се получават, колкото и силно да ги желаем. Цветове, форми, природата не винаги ни дарява с фееричната картина, която искаме. Така се получи и тук, с голямо изцеждане на малкото, което ни поднесе. Безспорно доказателство за една нереализирана есен.

До скоро :).

9 коментара:

 1. снимките са исключително карасиви, мерси много и до скоро

  ОтговорИзтриване
 2. Поканиха ме на гости в района на Карлово и щом се затопли тази година палим колата и отиваме! Не бях чувала за водопада Сучурум, но изглежда много добре сред тези скали. Децата много ще се зарадват-и двамата се изявяват като планинари още от малки :) Ще пиша как е минало щом се върнем!

  ОтговорИзтриване
 3. Ще се радвам да го видят и малките планинари. Поздрави на вас! :)

  ОтговорИзтриване
 4. Реката и водопада Сучурум са много красиви. Гледката и спокойствието, което ти донасят са уникални. КРАСИВИ МЕСТА ИМАМЕ В БЪЛГАРИЯ, ТРЯБВА ДА СМЕ ГОРДИ!

  ОтговорИзтриване
 5. Водопадът е разкошен, мисля да го посетя, снимките са станала зелени и свежи.

  ОтговорИзтриване
 6. Снимките са много добри. Аз не си я спомням толкова "постна" есента, но не съм и обръщала толкова внимание. Да се надяваме, че тази ще е по-задоволителна за фотографите, а и за нас :) Много добра идея даваш за почивка сред природата. Стана ми любопитно, не съм чувала за водопад Сучурум, а изглежда много кокетен. Пък и сме пообиколили доста от националните обекти и сега се чудим към кое неизследвано кътче да мръднем през уикенда. Малко ме притеснява, коментара че е леко недостъпно, но пък не пречи да се убедим но място:)

  ОтговорИзтриване
 7. Взел си страхотно решение с подход от южна България, да посетиш и Търниченското, и Тъжанското пръскала - два големеца, прикрити от скали, по труднодостъпните усои над село Тъжа, желая ти успех и много хубави приключения.Съгласна съм , че с формите на каньона всяват голям интерес, снимките са страхотни. Свежи и изпълнени с енергия и живот."Пътеката за хижа Левски лъкатуши, през свежите вековни гори на резерват Старата река и извежда любопитните ни погледи и до мястото, където по приток на Стара река, отстоящ между хижите Б.Рози и Хубаве" пишеше много добре, на човек да му се прииска и той да предприеме такова пътуване.

  ОтговорИзтриване
 8. И през зимата е много красив водопада.Снимките са хубаво заснети, благодаря, че ги споделихте с нас.

  ОтговорИзтриване
 9. Снимките са много красиви особено на водопада, винаги е полезно ако имаш време особено през лятото или пролетта да посетиш някоя местност която е известна с природата си определено ще се заредите положителна енергия и е по добре да седите през почивните си дни пред телевизора и само да прещраквате.Радвам се че ни пишете и се надявам да продължавате да го правите.Давате идеи къде може да пътуваме.Слагам начело в списъкът ми водопада Карловското пръскало, което да посетя след няколко седмици и дано да намеря време.

  ОтговорИзтриване