сряда, 2 ноември 2011 г.

Пещера Ухловица


Подземното привличане на един по различен свят
ЧАСТ 3

   В пика на родопската есен станахме свидетели на интересни неща. След хубав сън в уютната квартира, плана предстоеше да ни сблъска и с подземните тайни на пещера Ухловица. Местните котаци в Смолян, усетиха русенското присъствие и след стабилно подсилване с Карловска луканка, ни изпроводиха на път. Целият ден беше пред нас, но както винаги времето не стига. По пътя, в посока Ухловица намерихме интересни места и в спиране да поснимаме, запечатахме това.

Отново тримата Никонианци - бяха се подредили като в аптека и с гордост очакваха да ги снимат с Cannon :).

Какво да ги правя, снимах ги и продължихме към целта си за деня,...

... като от време на време спирахме, да запечатаме есенните багри на Родопа планина.


Тук отново се сблъсках с присъствието на Никонианското нашествие, един от тях бе кацнал на полегатия склон, снимаше си и събираше погледи от шофьорите на преминаващите коли ;).

А ето какво вижда от там, където беше в момента от предната снимка, докато ние се чудехме как да избегнем всякакви клонки, които ни се пречкаха.


Тук извърших действието - 'Огледай се, снимай и премини', :) след което се качихме в колата и наблегнахме на пътя, който ни оставаше, че голямото мотане, което падна ни скъси достатъчно деня.

Движението по есенните пътища не се усеща - завой след завой, цветовете ни повличат и скоро стигаме и паркинга под пещера Ухловица. Малка и спретната, а до нея водят 180 стъпала, виещи нагоре в родопската гора.

Посетихме я и нея, няма да се оливам в превъзнасянето на това, което снимах вътре. Пещерата е хубава, но по-скромно украсена от другите в региона, което не я прави по-малко посещавана дестинация. И тук лъхаше спокойствие, в комбинация с цветове от форми на милиони години.

Това се вижда в подземния и свят. Сменете канала на пещерна вълна... и приятно гледане :).

Разходката ни продължи към екопътека Струилица, около град Девин. В гонитба със светлината скоро бяхме и там.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар