вторник, 1 ноември 2011 г.

Асенова крепост

В топлата прегръдка на Родопската есен 
  ЧАСТ 1

    След поредица неуспехи във фото улова и празни надежди за есенни снимки по красиви места, направих почти невъзможна организация, за да може с приятели да посетим малка част от Родопите и да се разходим по пътеките от неутъпкани листа. Изминаха близо две години от последното ми ходене там, а дестинации като каньона на водопадите човъркаха и се разхождаха в съзнанието ми. За разлика от друг път, когато 'шетаме' по по-голяма площ, сега плана обърна представите ни за разходка. Идеята този път беше  да разгледаме по спокойно местата, през които ще минем и разходката предстоеше да се превърне в пишман - туристически айляк :). Хиляда километра, сто литра гориво, осемнадесет часа път и два приказни дена, с топлите цветове на смразяващото октомврийско слънце. С много желание разходката звучеше да е обещаваща, въпреки малкото време, с което разполагахме.

Натоварихме колата с връх, защо ли ми звучи познато?... :) - шалтета, спални чували, палатки, стативи и неразумната идея за преспиване под откритото октомврийско небе. Температурите гонеха стойности под и около нулата, но за това по натам. Освен есенната красота, на която щяхме да се насладим, предстоеше и сблъсък с доста проблеми: колата се повреди и триста километра изминахме на първа и втора скорост, с което нервната ми система получи дълбок емоционален срив :). Изморени и недоспали по тъмно наближихме и първата фото цел - Асенова крепост, която имах желание да снимам на зазоряване. Някои останаха в колата на топло, а аз и още един колега сметнахме, че разходката на челници в леденото утро ще ни се отрази добре. Полутахме се по пътя към село Яворово, намиращо се над Асеновград, в търсене на място, на което да разпънем стативите и с нетърпение зачакахме първите светлинки на деня, с което разсънването се оказа факт.
Времето вървеше бавно, но скоро цветовете в родопската местност, около крепостта взеха да се появяват и нощта остана в историята.

Както споменах по горе, цветовете взеха да се появяват, с което се явиха и проблемите на колегата никонианец. Не, че не умее момчето, напротив - има виждане, разбира и от светлина, композиции и т.н. , но техниката се очертаваше да му пречи през цялото време на престоя. Поздрави с този майтап и се надявам да няма сърдити :))).

В обратна посока и зазоряването над хубавото планинско градче. Асеновград окъпан в утрото на виолетовата родопска светлина.

Трудно се боравеше и с ледените  триножници, които се опитваха да ни смъкнат кожата от ръцете, но по пътя надолу заснехме и това, с жълто червените нюанси, които приветстваха настъпването на най-цветния сезон.

Вековните останки на крепостта, осветена и от лампите около нея. Интересно място за строеж на крепост, върху скалните отвеси, заобиколени от хълмове и красота.

След сериозно намръзване и недоумяващите погледи на шофьорите минаващи покрай нас, се запътихме към Смолян, където се намира чудната екопътека Каньона на водопадите, разположена сред вековните гори на резерват Сосковчето и местните му обитатели - мечките и глухарите. Място, което ме глождеше да посетя от много време насам.

Скоро ще опиша какво се случи и там, а за сега - до скоро :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар