петък, 1 юни 2012 г.

Фауната на Природен парк Русенски Лом


     Фауната на България е огромно богатство от множество видове, разположени по цялата и ширина и дължина. Видовете далеч не се ограничават с познатите ни птици, влечуги и бозайници. Рибите, земноводните, мидите и водните кончета също полагат голяма част от обогатяването на колекцията, с която гордо заставаме на челно (първо) място в Европа. Най-интересното при снимането на животни е, че в естествената им среда това е особено трудна задача. Местата, по които се срещат са невинаги благоприятни, а всеки един шум и движение опорочават по всякакъв начин каквито и да било опити за перфектният кадър. Макро фотографията в частност се докосва до един не толкова познат свят, там където набитото око и сръчност са перфектна предпоставка за запечатване на преливащ цвят и красота. Пролетта съживява този скрит за простото око свят, в който високо качествената макро оптика извлича всеки един детайл, форсирайки рязкостта му до краен предел. Мъниците полазват и се показват в изящество и красота. Доста неща се крият из храсталаците, така че.... умната :).

   Поредица от манипулативни действия с привкус на богато въображение раждат чудеса, за бога деца не правете това у дома.

Медянка

натюрморт с медянкаПаяци
Пеперуди
 Водни кончета
 Муха   Когато красотата говори, думите са излишни. С този старт на месеца пожелавам на всички  вълнуващо лято с хубави спомени. Лично аз съм вдигнал високо летвата, пък да видим какво ще се получи. :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

1 коментара: