сряда, 20 април 2016 г.

Село Орешец - перлата на Дивия северозапад


    Поводът да се озовем в това забравено от Бог село, сгушено сред красивите възвишения на Белоградчик, беше познатата ми  и наскоро обновена пещера Венеца.

По нов проект, откритата преди десетилетия и с бетониран тогава вход пещера Венеца, е основна "атракция" и изкуствен повод някой да дойде точно тук. Надеждите за това отиващо си село са туристите, които идват с автобуси да посетят красивата пещера, но и с тях надежда няма. Местни тук почти няма, а и да има са възрастни и на доизживяване. След като си отидат и те от тук, най-вероятно село Орешец ще изчезне завинаги, скрито в дълбока коприва, спомени и заличено от картите. В северозападна България и в Родопите е пълно с тези села, в които историята помни оживлението по улиците, детски смях и светлини в прозорците нощем.

Утрото беше приказно. 

Докато Иван и Катя чакаха за да се впишат в работното време на пещерата, тъй като бяхме подранили заради птиците, а те ни събудиха с песните си, закусихме и обсъдихме каквото ни вълнува. Импровизираният ни в последните светлини на предния ден бивак се оказа същински рай с брезовите дървета, чешма и нападали съчки за огнено пиршество. :) Те влизат в пещерата, а аз открих църква на картата и се запътих по пустия калдъръм нагоре, където се намират останките на някогашни къщи.


Стигнах и обраслата със зелен мъх селска чешма, а зад зелените хребети са Белоградчик и скалите.


Църквата не се посещава, съдейки по ръждясалите вериги и катинари. Зидът на оградата се разпада и скоро ще се заличи.

Здравец е избуял по старата църква.

Камбанарията тъне в тишина. Само някоя стресната от присъствието ми птица отлита от там.Стигнах и "вила Щастие".

След което се върнах на паркинга.

Ако може това да се нарече паркинг, разбира се. :)

Ако това село и кадрите са ви харесали, отбийте се и тук - в забравеното и обезлюдено село Орешари в Родопите. До скоро! :)

1 коментара:

  1. За пръв път го чувам. И ще си намеря път натам за скитане. Благодаря за хубавите снимки.

    ОтговорИзтриване