сряда, 20 април 2016 г.

Село Орешец - перлата на Дивия северозапад


    Поводът да се озовем в това забравено от Бог село, сгушено сред красивите възвишения на Белоградчик, беше познатата ми  и наскоро обновена пещера Венеца.

   По нов проект, откритата преди десетилетия и с бетониран тогава вход пещера Венеца, е основна "атракция" и изкуствен повод някой да дойде точно тук. Надеждите за това отиващо си село са туристите, които идват с автобуси да посетят красивата пещера, но и с тях надежда няма. Местни тук почти няма, а и да има са възрастни и на доизживяване. След като си отидат и те от тук, най-вероятно село Орешец ще изчезне завинаги, скрито в дълбока коприва, спомени и заличено от картите. В северозападна България и в Родопите е пълно с тези села, в които историята помни оживлението по улиците, детски смях и светлини в прозорците нощем.
  
   Утрото беше приказно. 

   Докато Иван и Катя чакаха за да се впишат в работното време на пещерата, тъй като бяхме подранили заради птиците, а те ни събудиха с песните си, закусихме и обсъдихме каквото ни вълнува. Импровизираният ни в последните светлини на предния ден бивак се оказа същински рай с брезовите дървета, чешма и нападали съчки за огнено пиршество. :) Те влизат в пещерата, а аз открих църква на картата и се запътих по пустия калдъръм нагоре, където се намират останките на някогашни къщи.


   Стигнах и обраслата със зелен мъх селска чешма, а зад зелените хребети са Белоградчик и скалите.   Църквата не се посещава, съдейки по ръждясалите вериги и катинари. Зидът на оградата се разпада и скоро ще се заличи. Църквата е включена в авторската ми книга Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати, за която съм споменал в края на публикацията.

   Здравец е избуял по старата църква.

   Камбанарията тъне в тишина. Само някоя стресната от присъствието ми птица отлита от там.   Стигнах и до "вила Щастие".

   След което се върнах на паркинга.

   Ако може това да се нарече паркинг, разбира се. :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

Ако това село и кадрите са ви харесали, отбийте се и тук - в забравеното и обезлюдено село Орешари в Родопите. До скоро! :)

1 коментара:

  1. За пръв път го чувам. И ще си намеря път натам за скитане. Благодаря за хубавите снимки.

    ОтговорИзтриване