сряда, 27 април 2016 г.

Лазаровден - седмица на манастирите

    Месеците март и април преминаха "под интензивен наслов"- посещение на манастири. Като върна лентата назад, успяхме да посетим и снимаме Фрушкогорските манастири в Сърбия, манастири в северна, североизточна България, цялата Видинска епархия и част от някои непосетени досега, около Враца-Етрополе. Паралелно с това, допълних колекцията с Ивановските скални църкви - част от които са по Юнеско, а други са по-скрити дълбоко в каньоните на Природен парк Русенски Лом.

По Лазаровден, списъкът набъбна почти до неизпълним, въпреки че манастирите, които бях решил да разгледаме в този празничен ден, се намират в непосредствена близост един от друг. Всъщност, винаги когато обикаляме по манастири, те се намират на малки разстояния един от друг, но лошите пътища водещи в горските масиви и дерета, се оказват пречка и денят никога не стига или се претоварваме от шофиране. В Пловдивска епархия има над 10 действащи манастира, има и необитаеми, като Голямобеловски манастир "Възнесение Господне", известен като Голямобеловската базилика. Част от тези манастири бяха определени за днешния Лазаровден, около градовете Пещера, Кричим, Пазарджик, Белово, Септември...

Калугеровски манастир "Св. Никола".


Голямобеловски манастир "Възнесение Господне" - Голямобеловска базилика. От град Белово, известен с тоалетната хартия :) до базиликата води лош почвен път, а от съседното село Голямо Белово има немаркирани пътеки. Прогнозите за времето бяха нестабилни и сякаш отново бяхме заплашени да попаднем в потоп, който се изсипваше цял ден по околните планински ридове...

Базиликата се радва на пролетна украса и липса на средства за оцапан пейзаж по някой модерен европроект, защото остава в дълбока сянка, поради отдалечеността си. Дано това не се промени.

Съществуващите съоръжения в категория 5 бири, ме карат да си мисля, че тук често се правят пиршества, за хора с високопроходими автомобили. Множество беседки, огромна камина, чешми, поляна колкото футболно игрище и обособено за печене на агне място.

Забавихме се достатъчно, поради отдалечения достъп на Голямобеловската базилика и планът да посетим всичко за днес сякаш остана на задна линия. Затова спокойно се насочихме към Баткунски манастир "Св. св. Петър и Павел".

Баткунски манастир "Св. св. Петър и Павел". Църквата е не е променяна от 200г. Иконописите са нови.


Манастирската постройка. Дворът и е чист, поддържан, с шарени и екзотични дървесни видове, от които Катя си набра, птици и зайци в клетки, както и интересни хора.Църквата в село Дебръщица, където попа от горната снимка ни покани на гости, да разгледаме и да си починем от пътя. Мястото е прекрасно, а църквата е поддържана, с чудна градина и изграден оазис за почивка. :)И сякаш времето не беше отлетяло и се пробвахме, и с Дебръщенски манастир "Св. Св. Флор и Лавър". Тук в настоящия момент има изграден параклис, а преди време и манастир, който е опожарен. Много интересни истории има покрай всяко едно от тези свети места, за тук специално, ще си го запазя в тайна. :)

Оставаха близо два часа до затварянето на манастирите. Работното им време обикновено е до 18ч. Някои затварят и по-рано, но днес, дори да се забавим, както се получи, в последния манастир се обслужваше тържествена литургия. Продължихме към град Пещера и Пещерски манастир "Св. Спас", за който няма много информация и ако не го търсите специално, дори няма да заподозрете, че съществува.

Пещерски манастир "Св. Спас".

И облачната свада, изливаща потоп някъде в далечината.

И право към Кричим, където завърши нашето поредно духовно приключение. Навъртяхме малко над 300км. , които се оказаха достатъчни за цял ден по завои и дупки.

Кричимски манастир „Успение Богородично”. 

За съжаление, много от местата които описвам тук, във фотоблога не се радват на подобно внимание. Те се рушат ден след ден и ако не направим нищо, ще бъдем сред последните, които отварят вратите там. Такива са Долнобешовишки манастир "Св. Архангел Михаил", за който съм писал тук, Маломаловски манастир "Св. Николай", тук, Шумски (Лопушненски) манастир "Св. Архангел Михаил" също има нужда от спешни ремонтни дейности, Зелениковски манастир "Свети Йоан Кръстител", ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар