вторник, 12 април 2016 г.

Водопад Реселешки скок, Етрополски водопад Варовитец и водопад Врана вода през пролетта

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Къде по-добре да изкара човек няколко дни през пролетта, ако не в компанията на раззеленените дървета край свежестта на водопади и манастирските дворове. Това се яви продължение на серията с манастирите, които посетихме в тези няколко дни с Ванката и Катя. Облачното време, както и дъждът който преваляваше и превалява, докато снимахме, са едни от най-страхотните условия, които човек може да хване по подобни места. :) Обходихме някои познати и някои познати, но непосетени досега водопади като първия от заглавието. Определено светлината не беше съюзник при водопад Реселешки скок и водопад Врана вода, но те се явиха като бонус в пътуването ни и ги редувахме: манастир-водопад, манастир-водопад, манастир-водопад... :)

Започвам с първия. Намира се между селата Реселец и Бресте в близост до град Червен бряг. Ако не знаете за него, ще подминете отбивката, тъй като не е обозначен със стрелка или табели, но въпреки това хората са прокопали дълбока пътека до хлъзгавото му подножие.

Водопад Реселешки скок. В пещерната ниша, която обгражда зеления мъх.

И един фронтално.

Етрополски водопад Варовитец в пролетна премяна. Толкова се захласнах по зеленото, в заигравка с дъждовниците, висейки по камъните, че пропуснах да направя поне един фронтален кадър. Пак ще намина скоро и без това водопад Варовитец беше далеч от пролетно пълноводие. Изворът, който го захранва е на няколкостотин метра по-нагоре по течението. Всъщност, интересно е да се знае, че водопад Варовитец е изкуствено създаден от хората, като за целта са изкопани дълбоки канали, които извеждат водите до интересната варовикова каскада, от която падат. Може би за атракция към Етрополския манастир над него или за да не се разливат свободно, наводнявайки наоколо.

И на трите водопада валеше дъжд. Въздухът наситен със свежест и цареше спокойствие от липса на тълпите, присъщи за подобни леснодостъпни места.

Водопад Врана вода посетихме в дъжд и кална-ерозирала пътека, която без майтап ни свличаше с по метър назад при всяка трета крачка. И ако преди няколко години, тук вода имаше дори през лятото, сега пролетта подсказва, че нещата със сезоните не са както трябва...

Изворът на Врана вода, както при Етрополския Варовитец е на няколкостотин метра над водопада, но тук всичко се излива по естествен път. И трите водопада са облечени в красиви нюанси от зелен мъх и са с варовиков произход. Трудно е да се "заловят" пълноводни, тъй като водата пропада и се губи, но все някога ще се случи.

Завършвам с апокалиптичното небе, което скоро се изля с пълни сили. Следващите няколкостотин километра преминаха в психария по пътищата и много катастрофирали автомобили по тях.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар