четвъртък, 14 април 2016 г.

Гео парк Искър-Панега

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Гео парк Искър-Панега е подходяща дестинация най-вече в началото на пролетта. Изумрудено чистите, зелени води на река Златна Панега, обособените места за отдих - беседки, маси, изградени огнища и навеси, както и лесния достъп, поради разположението на екопътеката в близост до главен път, правят парк Искър-Панега предпочитана дестинация. Начална точка е скромен паркинг по пътя след град Червен бряг, където да паркираме. От там, пътеката неусетно ни повежда по изградените мостове, без направата на които, би било невъзможно преминаването там и следваме течението на реката. Пресичаме скален каньон, има пещерни ниши, в които да надникнем, а песента на птиците мелодично се разлива навред. Пътеката продължава до Карлуково, но е много дълга и на места след атрактивните мостове се губи в лонгозната растителност. Всичко наоколо се е събудило от зимата и пътеката е пълна с коприва. :)

Избрахме мястото, да пренощуваме на палатки в дъждовната вечер, след тежкия офроуд покрай посетените манастири и определено не сбъркахме. Дъждът цяла нощ тихо ромолеше по платнището, а на сутринта се разходихме по "мостчетата на смъртта". :) След пране на палатката за първи път и центрофуга на 1200 о/мин. не таях надежди да се събудим сухи, но учудващо, нямаше и капка вода по пода на вярната Лафума. :)

Имахме среща с местните обитатели в заслона. Снимката е на Иван, мен бирата ми беше малко, за да се престраша да снимам с широкоъгълна оптика този симпатяга. :)

Естествено, заваля след като си разпънахме бивак и огънят беше факт. Прекрасен завършек на динамичния ден.

Утрото и песента на птиците ни поведоха по пътеката...

Лонгозната растителност е превзела реката и изумрудените и води, които отдалеч изглеждат като тиня, но това явно се получава от някакви микроорганизми, които живеят в дълбоките води. В плитчините водата е кристална.

За мостчетата. Въпреки, че са паянтово изглеждащи, мостчетата са направени здраво и не са мръднали от 2011-а година, когато минахме от тук за първи път.

Без тях каньонът е труднодостъпен, или с достъп през десния бряг на реката, който е силно обрасъл и почти непроходим. Точно те са гъдела, човек да премине тук.

Пещерни ниши наоколо. Това е дълбока пещера с колонии прилепи, надникнахме вътре с челниците.


Един от комплексите с чевермета, няколко нива и етажи със стълби, маси, пейки... и какво ли още не за пишман туристи, дошли да се почерпят, е изграден по пътеката. :)

Извираща вода от тюркоазено син и дълбок скален процеп до комплексите. Учудващо чисто място, дано остана така и занапред.


Хрупкаво зелено е. :)

В търсене на работеща в неделя баничарница, поехме към Етрополе и Ямна към водопадите, които бяха планувани за разглеждане в този дъждовен ден.

   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Ако разходката ви е харесала, отбийте се и ТУК. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар