четвъртък, 14 април 2016 г.

Гео парк Искър-Панега

    Гео парк Искър-Панега е подходяща дестинация най-вече в началото на пролетта. Изумрудено чистите, зелени води на река Златна Панега, обособените места за отдих - беседки, маси, изградени огнища и навеси, както и лесния достъп, поради разположението на екопътеката в близост до главен път, правят парк Искър-Панега предпочитана дестинация. Начална точка е скромен паркинг по пътя след град Червен бряг, където да паркираме. От там, пътеката неусетно ни повежда по изградените мостове, без направата на които, би било невъзможно преминаването там и следваме течението на реката. Пресичаме скален каньон, има пещерни ниши, в които да надникнем, а песента на птиците мелодично се разлива навред. Пътеката продължава до Карлуково, но е много дълга и на места след атрактивните мостове се губи в лонгозната растителност. Всичко наоколо се е събудило от зимата и пътеката е пълна с коприва. :)

Избрахме мястото, да пренощуваме на палатки в дъждовната вечер, след тежкия офроуд покрай посетените манастири и определено не сбъркахме. Дъждът цяла нощ тихо ромолеше по платнището, а на сутринта се разходихме по "мостчетата на смъртта". :) След пране на палатката за първи път и центрофуга на 1200 о/мин. не таях надежди да се събудим сухи, но учудващо, нямаше и капка вода по пода на вярната Лафума. :)

Имахме среща с местните обитатели в заслона. Снимката е на Иван, мен бирата ми беше малко, за да се престраша да снимам с широкоъгълна оптика този симпатяга. :)

Естествено, заваля след като си разпънахме бивак и огънят беше факт. Прекрасен завършек на динамичния ден.

Утрото и песента на птиците ни поведоха по пътеката...

Лонгозната растителност е превзела реката и изумрудените и води, които отдалеч изглеждат като тиня, но това явно се получава от някакви микроорганизми, които живеят в дълбоките води. В плитчините водата е кристална.

За мостчетата. Въпреки, че са паянтово изглеждащи, мостчетата са направени здраво и не са мръднали от 2011-а година, когато минахме от тук за първи път.

Без тях каньонът е труднодостъпен, или с достъп през десния бряг на реката, който е силно обрасъл и почти непроходим. Точно те са гъдела, човек да премине тук.

Пещерни ниши наоколо. Това е дълбока пещера с колонии прилепи, надникнахме вътре с челниците.


Един от комплексите с чевермета, няколко нива и етажи със стълби, маси, пейки... и какво ли още не за пишман туристи, дошли да се почерпят, е изграден по пътеката. :)

Извираща вода от тюркоазено син и дълбок скален процеп до комплексите. Учудващо чисто място, дано остана така и занапред.


Хрупкаво зелено е. :)

В търсене на работеща в неделя баничарница, поехме към Етрополе и Ямна към водопадите, които бяха планувани за разглеждане в този дъждовен ден.


До скоро! :)

Ако разходката ви е харесала, отбийте се и ТУК. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар