вторник, 25 април 2017 г.

Воден уикенд - Водопади и рафтинг

   В отминалия уикенд посетихме някои познати и непознати места в Родопите. Водопадите се отчетоха с приятно количество вода, въпреки че цветовете още не са в пролетния си пик. На връщане завъртяхме през Симитли, където допълнихме разходката с рафтинг по река Струма.

   Познатата от много посещения екопътека Струилица с водопадите по нея - водопад Самодивско пръскало и Мечешкия водопад. Много завои и скоро сме в град Девин.

   С тълпите по съботно-неделната пътека, водопадът се радваше на завидно присъствие. Затова се "разходих" над него, където човешки крак не стъпва.

   Водопади над Самодивското пръскало. Голяма дивотия е там... :)

    И водопад Самодивско пръскало в горната си част.

   В подножието му.   И Мечешки водопад над местност Лъката, както и кадри от есенното ни и безводно посещение, тук.


   В търсене на подход над Самодивското пръскало, денят отлетя неусетно. Беше студено, облачно и потърсихме от много рано място за бивак. Пътят между Девин и Доспат върти през множество завои и красиви, обзорни участъци, като в горната му част, където намерихме добро място, бяхме на надморска височина 1200м. Очерта се студена нощ и с летните чували нямаше никакъв комфорт, но пък бяхме компенсирани от следващите няколко часа, отлетяха като миг: салати, еликсири, огън с жарава и мръвки. :)  Термометърът в колата показа само -3 градуса. :)

   Сутринта с пълна имровизация поехме към Ковачевица и водопад Буков дол, а после спонтанно през Банско и Разлог, към Симитли на рафтинг... Утрото е по-мъдро от вечерта. :)

   По път се отбихме до един по-слабо известен водопад - Късака. Само на няколко километра от пътя Девин-Доспат, село Късака е райско място в подножието на планината. Водопада намерихме сравнително лесно с координатите, които имахме и подробните табели, и стрелки по пътеката от село-махала Късака.


   Водопад Късака.


   Поехме от Доспат към Ковачевица.

   Водопад Буков дол през есента.

   И сега. :)   Не ни се въртяха празни километри в прибиране и отдавна влязлата в главата ми муха за рафтинг по Струма, взе да бръмчи. :) Телефонен разговор и уговорка за часа - има свободни места, газ към Симитли.

   Рафтингът е екстремен спорт, но определено, както разбрах в последствие - не е от моите любими занимания. Пълна хамалогия, гребане в мръсни води и липса на адреналин, поне за мен! Запознаха ни предварително, че лодката може да се обърне и тогава би било яката екстремия в бързите води, но при нас не се случи. Случи се обаче това, че на един завой, бързеите в реката ни повлякоха към камък на брега и удряйки се в него спукахме лодката. А тя започна да се пълни с вода, но изкарахме цялата отсечка... :)


   Фатален за моментното състояние на лодката участък...


   Мокри, заредени и щастливи отпътувахме обратно към дома. С идеята за кротка разходка, навъртяхме отново солиден километраж. :)

До скоро! :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар