вторник, 11 април 2017 г.

Счупената планина - крепост Маласар - Вятърния камък - крепост Устра - крепост Моняк - крепост Свети Дух

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Този път нямах нищо общо с плана за уикенда и изцяло се доверих на Ванката, който беше нахвърлил интересни места при посещение за лежерна разходка в двата почивни дни. Някои от тях бях посещавал по няколко пъти, други отлежаваха в списъка в очакване на момента. :) По познатата пролетно-дъждовна схема се заехме с някои пътеки в източни Родопи и крепостите прилежащи над тях. Събрахме се в Пловдив с Димо и Иван и тръгнахме рано-рано сутринта.

   Крепостта Маласар и Вятърния камък (Елъ Каясъ) бяха първи за посещение. Намират се в "Счупената планина" до с. Воденичарско. Счупената планина се намира в близост до Момчилград, в източни Родопи. Образувала се е в края на 19-и век. Представлява висок хълм, прекъснат от свлачище в средата. Лявата му част е потънала спрямо дясната на разстояние 500-600м. Именно там се спотайват интересни дерета, съхранили останките на Вятърния камък и крепостната стена на Маласар.

   Счупения камък, изглед от черния път над него. Прилича на крепостна стена и ако човек не знае това, би помислил, че това което вижда е крепостта Маласар, която е само на 200 м. над камъка.
 
   След нелек глиганинг и байпасвайки добре очертаната пътека, която изгубихме, се озовахме в подножието на Вятърния камък... Пресякохме дерето и право нагоре покрай здрави насаждения от шипки и трънки, скоро бяхме там.

   Вятърния камък (Елъ Каясъ). Нарочен за скално светилище с лековити сили, мястото е силно посещавано, особено по Гергьовден от местни хора. Скалата е издълбана с помощта на човешка намеса.

   Ванката в отвора на камъка. Там, както се предполага духаше здраво.

   Времето се изливаше в динамика от гръмотевични звуци, дъжд и неяснота за палатковия лагер със салати, ракия, бира и печене на наденички с картофки на жар.

   Катя. :)
 
   И крепост Маласар, намираща се на 200 метра над камъка, до която се изкачихме по острия ръб на билото.

   Природата се събужда и наоколо всичко се раззеленява. Въздухът е изписан с пъстри ухания, и на човек не му се тръгва. Набелязах 10-а метров водопад в съседно дере, който би дал повод за повторно посещение тук.
   Отбихме се и до крепост Устра, и обсъдихме стратегията за бивака. Една снимка на Устра от архива. От Маласар се разкрива прекрасна гледка към крепост Устра и обратното - от Устра към Маласар.

   Прогнозата за времето не беше красива и предвещаваше апокалипсис... Запътихме се по план към с. Широко поле на чудната поляна, на която палаткувам за пореден път. За съжаление се е превърнала в бунище от местните. Боклуци, начупени бутилки, разхвърляни по цялата поляна, пластмаси и какво ли още не...

   Всеки се беше заел с нещо и резултатът не закъсня. Естествено, динамиката на времето се изливаше в кратки пориви на вятъра, придружени с дъжд, колкото да си имаме едно наум... И за разлика от друг път, се бяхме престарали с ранния час. Винаги се добираме до подобни места в късни часове на деня или рискуваме по тъмно да ги пропуснем. Сега се движихме по-лежерно.

   Великденска салата за Лазаровден. :)


   Дървените въглища на Ванката свършиха работа.


   Хапнахме сравнително рано, после заваля силно и се скрихме по къщите за сън.

   Сутринта рано-рано се излюпихме и право към крепостния хълм Моняк за изгрева. Сякаш трябваше да сме поне десетина минути по-рано горе, защото заревото ни хвана на не най-подходящите позиции. Все пак човек да хване тези цветове тук, си е прекрасно събуждане. Шеметна панорама, потракваща железница, ниски облаци, които искат да се гмурнат в язовирните води и старият въжен мост към с. Лисиците... Едно от любимите места. :)

   Смяна на спукана гума и финиш на крепостния уикенд с крепостта Св. Дух край Минерални бани на път за вкъщи.   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар