сряда, 5 април 2017 г.

Бобошевски манастир - Руенски манастир

 
   Бобошевският манастир "Св. Димитър" е разположен непосредствено под връх Бобошевски Руен във Влахина планина. Манастирът е нефункциониращ, основан е по времето на Второто българско царство и е един от най-старите у нас. Разрушен е при падането на България под турско робство и е възобновен през 15 в. От стария манастирски комплекс е останала само църквата, която е украсена със стенописи.

   До манастира води тесен асфалтов път от гр. Бобошево, а природата наоколо е добър повод човек да се откъсне от ежедневието.
   Руенски манастир "Св. Иван Рилски". Намира се в непосредствена близост до с. Скрино и двата манастира в публикацията са подходящи за кратка разходка-полудневка. :)

   Руенският манастир е един от малкото новопостроени в България. Сред букова гора и дебела сянка, манастирският комплекс е подходяща дестинация за кратка разходка. До него също води тесен асфалтов път. Само на десетина минути, тясна пътека извежда на обзорно място, от което в ясно време се разкрива панорамна гледка към околните планини.
 До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар