понеделник, 3 април 2017 г.

Беговица - връх Яловарника - връх Зъбът - зимен траверс

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Пирин планина в района над хижа Беговица е сред слабо посещаваните дестинации през зимата. Подходите към върховете изискват пресичане на лавиноопасни склонове, преодоляват се улеи, склонове, кулоари, отдалечено е и трябва да се внимава. Отдавна бях хвърлил око на върховете и траверса там: връх Яловарника - 2763м.н.в., връх Зъбът - 2686м.н.в., Куклите - 2686м.н.в. В поредния уикенд с прекрасно време и в прекрасна компания, се запътихме към хижа Беговица, където останахме да нощуваме. На другия ден се захванахме със стръмнината и панорамните гледки от билото.

   Долината ни посрещна с прекрасна визия и фирнован сняг, рано-рано изпълзяхме от топлата хижа.   Делчо и Владо.

   В подготовка за кулоара.

   Връх Зъбът вдясно и портата между Яловарника и Зъбът.

   Яловарника.

   Владо по склона...

   Делчо.

   Прекрасно време и студ в кулоара.

   Харесахме си един от множеството кулоари и хванахме по него.


   Връх Яловарника с Каменица на заден план.
   Траверса към връх Камница и Каменишка кукла с жандармите.

   Дълги рид с Маленкото езеро.

   Връх Зъбът, към който след сериозно спускане се запътихме.
 
   Каменичка е това. :)

   На връх Зъбът. Денят напредна и не можахме да слезем през Куклите и Солището, затваряйки този така красив и див траверс. Беговишкият венец е едно сериозно предизвикателство за планинари през лятото и алпинисти през зимата. В поредица от алпийски върхове и жандарми, билото преодолява около 2000 м. денивелация, в разстояние от 18-20 км. С начална точка х. Беговица кръговият маршрут преминава през Солището, Куклите, Зъбът, Яловарника, Каменица, Каменишка кукла и Беговишки рид.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

 Още интересни и сходни зимни подходи в Пирин, може да видите в следните публикации:
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар