събота, 30 юни 2012 г.

По следите на мечките

Труднодостъпните Старопланински пръскала

   Самото заглавие и подзаглавието красноречиво загатват замисъла на това, което ще излъча в тази публикация съпроводена от много труд, нездрав разум, нечовешки натоварвания и безумни помисли. Когато русенската ни група се събере, разглеждайки картата на Централен Балкан и прилежащите дерета, нещата обикновено не отиват на добре. Границата между позволеното и забраненото, тънката назъбена маркировка между пътеките и очертанията на резерватите, забраненият плод на райската градина. Чуплива граница, там където е абсолютно забранено да стъпва човешки крак, там където е опасно, там където мечки дебнат полегнали в непристъпните гори, там където махаме тази граница, нарушаваме неписаните закони на суровия терен в най-непристъпните ждрела в България - пъклените дерета на кристалните реки образуващи невероятните каскади, наречени 'Пръскала'. Двугодишен труд, стотици опасни километри в капаните на Балкана и няколко снимки, които  бледнеят пред самата действителност случила ни се там.

Петкановите пръскала, Тъжанското пръскало, Сухото пръскало, Пенчовското пръскало,  Пръскалото на Скока, Джендемските пръскала. Бездънни дерета издълбани от природния гении. Там сме срещали диви животни, а често и останки от други такива.

Пресен спомен от най- ненормалната идея, която осъществихме веднъж. Ако сте гледали предаванията, в които Беар Грилс слиза по дърветата в непристъпните амазонски джунгли, то при нас се получи нещо подобно. Червената линия показва частично откъде сме минали тогава, а условията ураганен вятър с почти нулеви температури ни завариха на много неподходящо място.

Петкановите водопади и величието на резерват Тъжанското ждрело.

По подробно описание, придружено от богат снимков материал може да се види тук.

Тъжанското пръскало и Скока пък се намират в райони гъсто населени от мечки. Това до голяма степен отговаря на въпроса - колко тоалетна хартия е нужно да си носим по тези места и дали изобщо трябва да се нагърбваме с осъществяването на подобни преходи.

Тъжанското пръскало и Селската река над село Тъжа. И по-близък план на пръскалото.

Стръмен поглед над Тъжанската каскада в посока село Тъжа и долината на Селската река.

Скалният венец обградил гордо долината на водопад Тъжанското пръскало.

Пренасям вниманието в резерват Соколна. Някъде там в присъствието на мечоците, в стръмните негостоприемни дерета лее водите си водопад Скока. Не много висок, но изключително красив воден пад гали феерично скалите и полита стремглаво по стръмното дере.

Водопад Скока в пролетната си стихия.

И малко по-късно в горещите дни на месец юни.


За Пенчовското пръскало и Джендемските водопади също съм изписал доста. Не е редно да рекламирам подобен вид туризъм, така че който реши да се вкара в сходен сценарий - Умната! Районите са колкото красиви, толкова и опасни. Като върнем лентата назад, аз и компанията доволно събрахме тази богата колекция от красоти, а и понатрупахме опит. Някак тайно се надявам тези места да останат непокътнати и да им се радваме още дълго време.

До скоро! :)

8 коментара:

 1. Освен, че са опасни, такива преходи са забранени. Пишеш, че искаш да се запази природата, после обясняваш, как си се придвижвал по деретата в резервати. Тези резервати не са обявени с цел групи от хора да се правят на Беър Грилс, а да се запази биоразнообразието в района. Дори не можеш да предположиш как твоето посещение е навредило на дивите животни. Струва ли си?

  ОтговорИзтриване
 2. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 3. О, струва си :)! Поздравявам те и ти пожелавам да усетиш природата, както ние сме го направили, а и да я опазиш като нас. Пишман туристите дето окупират пътеките и си изхвърлят консервените кутии по деретата са в пъти по опасни от нас! Не ми се изпада в подробности какво сме намирали по пътеките - батерии от фотоапарати са достатъчни за замърсяване на реките за 50 години напред, за строителството на незаконни заслони и хижи (Рила, Пирин) до вододайни зони..... Да оставим безпочвените коментари настрани и да помислим..... Колко групи с цел разучаване посетиха тези места, колко изкачвания на северен Джендем организираха от разни фирми и групи 'законни' разбира се, оставяйки тонове железа по туровете (клинове, осигуровки). Това ли е опазване,а забравих те го правят с подписи върху лист хартия даден им от някои си там, които също нямат идея за какво става дума.

  ОтговорИзтриване
 4. Изсичането на гори с цел печелбарство законно ли е колега? Може би АТВ машините и моторите, с които обикалят по резерватите също е законно и безопасно, нали? Незаконния лов, риболов с взривове и куп други нечовешки отношения. Идеята ми е да се докосна до един красив и истински неповторим свят, и го правя пазейки всяка една тревичка и дръвче.Замисли се какво лошо направих аз и тогава оспамвай темата.

  ОтговорИзтриване
 5. Голяма лудница е в твоя фотоблог. Не намирам нищо нередно в това да се ходи извън очертанията на пътеки, стига да не се стига до непремерени рискове. От личен опит знам за какви преходи става дума. Страхотни описания, прекрасни снимки!

  ОтговорИзтриване
 6. Прав е донякъде Stan, но и на мен любимия въпрос към хора като него е какво са направили срещу строителите на пътища и лифтове в планините и алчните чиновници, които разпродадоха и позволиха бетонирането на Черномотието ни? Не е лесно дори да си го помислим, което ни е голямата трагедия, но това са хората, които съсипват природата ни. Смееш ли обаче да кажеш нещо на цеко миневци и други подобни безполезни глисти, които ни мачкат вместо да бъдат смачкани.
  (Не беше по темата това, но сериозно започна да ми писва.)

  ОтговорИзтриване
 7. Евгени, дано все пак се направи нещо, къде с протести, къде с действия, които в последно време не са факт! Дано успеем да се осъзнаем малко от малко, въпреки че голяма част от действията на хората не са нормални, а и са непоправими! А колегата Стан, нямам нищо против неговия необоснован коментар, все пак да покаже къде е ходил, не видях нищо в профила му на blogger, което довява мисли, че си пада малко спамер или там както ги наричат в интернет пространството (хейтъри). Нищо лично, здраве да е, дано успеем да съхраним малкото, което ни е останало от опустушената държавица - Природата.

  ОтговорИзтриване
 8. Кои преходи са забранени?
  Stan ли си , кой си не знам, ама май си много изнервен...
  Ходенето из планината не пречи на никого и няма как да е забранено
  Освен всичко е полезно, особено за нервите

  ОтговорИзтриване