събота, 30 юни 2012 г.

По следите на мечките

Труднодостъпните Старопланински пръскала

   Самото заглавие и подзаглавието красноречиво загатват замисъла на това, което ще излъча в тази публикация съпроводена от много труд, нездрав разум, нечовешки натоварвания и безумни помисли. Когато русенската ни група се събере, разглеждайки картата на Централен Балкан и прилежащите дерета, нещата обикновено не отиват на добре. Границата между позволеното и забраненото, тънката назъбена маркировка между пътеките и очертанията на резерватите, забраненият плод на райската градина. Чуплива граница, там където е абсолютно забранено да стъпва човешки крак, там където е опасно, там където мечки дебнат полегнали в непристъпните гори, там където махаме тази граница, нарушаваме неписаните закони на суровия терен в най-непристъпните ждрела в България - пъклените дерета на кристалните реки образуващи невероятните каскади, наречени 'Пръскала'. Двугодишен труд, стотици опасни километри в капаните на Балкана и няколко снимки, които  бледнеят пред самата действителност случила ни се там.

Петкановите пръскала, Тъжанското пръскало, Сухото пръскало, Пенчовското пръскало,  Пръскалото на Скока, Джендемските пръскала. Бездънни дерета издълбани от природния гении. Там сме срещали диви животни, а често и останки от други такива.

   Пресен спомен от най- ненормалната идея, която осъществихме веднъж. Ако сте гледали предаванията, в които Беар Грилс слиза по дърветата в непристъпните амазонски джунгли, то при нас се получи нещо подобно. Червената линия показва частично откъде сме минали тогава, а условията ураганен вятър с почти нулеви температури ни завариха на много неподходящо място.

   Петкановите водопади и величието на резерват Тъжанското ждрело.

   По подробно описание, придружено от богат снимков материал може да се види тук.

   Тъжанското пръскало и Скока пък се намират в райони гъсто населени от мечки. Това до голяма степен отговаря на въпроса - колко тоалетна хартия е нужно да си носим по тези места и дали изобщо трябва да се нагърбваме с осъществяването на подобни преходи.

   Тъжанското пръскало и Селската река над село Тъжа.
    И по-близък план на Пръскалото.

   Стръмен поглед над Тъжанската каскада в посока село Тъжа и долината на Селската река.

   Скалният венец обградил гордо долината на водопад Тъжанското пръскало.

   Пренасям вниманието в резерват Соколна. Някъде там в присъствието на мечоците, в стръмните негостоприемни дерета лее водите си водопад Скока. Не много висок, но изключително красив воден пад гали феерично скалите и полита стремглаво по стръмното дере.

   Водопад Скока в пролетната си стихия.

   И малко по-късно в горещите дни на месец юни.


   За Пенчовското пръскало и Джендемските водопади също съм изписал доста. Не е редно да рекламирам подобен вид туризъм, така че който реши да се вкара в сходен сценарий - Умната! Районите са колкото красиви, толкова и опасни. Като върнем лентата назад, аз и компанията доволно събрахме тази богата колекция от красоти, а и понатрупахме опит. Някак тайно се надявам тези места да останат непокътнати и да им се радваме още дълго време.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар