вторник, 3 юли 2012 г.

Джулай Морнинг

    Какъв по добър старт на месеца от това да посрещнем първото му утро с лъчите на морското слънце, когато е така нареченият Джулай Морнинг. Джулая е традиционен български хипи празник. Символичното посрещане на изгрева е като едно по добро начало и едно по добро бъдеще за първоначалните участници. Това до някъде е добре, но аз не видях нищо по различно от всяко едно друго утро, освен претъпкания плаж, на който бутилките с алкохол бяха повече от присъстващите хора.

   По този повод с отряда по бързо реагиране, след едноминутна уговорка излетяхме за Варна. Няма я предварителната суматоха, никой не се оправдава с това колко е зает и как няма време, всичко се случва непринудено. В това им е чара на импулсивните пътувания. По подразбиране обаче е да има и минуси. Някои си забравят банските, други стативите, това последното отнесе приличен брой майни :)... В този ред на мисли направихме и първата почивка, в която бандата изпуши промишлено количество цигари.......

   ,а бойната машина се вписа в снимка след двумесечна бокс пауза.

   След подобаващо мотане по варненските улици и вербуване на Макдоналдс съчетано с изяждането на огромни количества бургери се озовахме в нощната лудница. Плажът Рапонги.
Компанията веднага се ориентира в местната обстановка и всички налазиха по дискотеките там. Аз пък като един улегнал човек се изпокрих в колата и дремнах няколко часа. Зяпах как народа се качва пиян по колите и тайно се 'гордеех', че съм българин :). Преминаваха патрулки, линейки, но в общи линии всичко протичаше мирно и тихо.

   До всяка кола имаше прилично паркирана и по една бутилка, до моята разбира се нямаше.

   Казват, че изгревът на Джулая бил неповторим, слънцето някак изгрявало по съвсем друг начин.
   Дали е така не знам, но логиката ме навежда на мисли, че ако изпия толкова алкохол и на мен може да ми се стори различен :). Като изключим липсата на статив, изгрева не се държа никак фотографски, нямаше облачета, за сметка на това водата радваше с прилично синкавия си отенък и прилична чистота.   Така започна първия ден на седмия месец. В последно време не успявам да реализирам нещо по-интересно във фотографски план. Все сме забити по някакви дерета крепейки се в полулегнало положение, а по често се случва и да не съм настроен на вълна определен кадър както преди. Дали планинската идея не взе превес нанасяйки ми трайни повреди? Скоро ще се разбере при реализацията на Пиринския отчет. Когато има амбиции нещата се подреждат сами.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар