понеделник, 3 октомври 2011 г.

Видове Гърмящи змии

ЧАСТ 4

   Разхождайки се около терариумите, станах наблюдател и на четири вида гърмящи змии, обитаващи различните райони на Америка, Мексико, Колумбия. Наричат тези змии “гърмящи” поради това, че издaват характерни звуци, които някои оприличават на слабо гърмене, други на трясък или бръмчене.
Когато змията е упашена или раздразнена се навива на кълбо и издига края на опашката си нагоре, който започва да трепти. Тогава се получават тези характерни звуци, които при едрите змии се чуват на разстояние 30м. Предполага се, че макар и глухи, те инстинктивно ги използват като средство, което плаши и пропъжда. 

Започвам с Тексаската.

-Тексаска гърмяща змия - Western Diamond Rattle Snake 

Тази като, че ли ми се превърна във фаворит спрямо другите, въпреки това, че всички изглеждаха еднакво грозни и смразяващи. Среща се в Югозападната част на Америка и северно Мексико. Отровата и е с ниска токсичност, но при ухапване я отделя в огромно количество. Тази змия е отговорна за основната част от смъртните случаи в Сащ. Не хапе освен ако не бъде провокирана.

Оттам минаваме към следващия модел :) - Тропическата.

- Тропическа гърмяща змия - Tropical Rattle Snake (Cascabela)
Или казано на руски - Тропический гремучник :). Среща се в Южна и Централна Америка. Това е най-опасната гърмяща змия. По токсичност отделената отрова превъзхожда отровата на всички останали гърмящи змии. Обикновено не е нападателна, но има силно развити сетива, включително и терморецептори, с които усеща топлината на тялото, при топлокръвните животни.

- Уракоанска гърмяща змия - Uracoan Rattle Snake

Не знам на какво се дължи ленивоста им, но и трите гремучника бяха свити на кълбо, нулева активност, явно децата им влияеха зле, с почукването по стъклата на терариумите.

Последната от серията се оказа най-активна. Обяда я раздвижи и ободри подобаващо.

- Ивичеста гърмяща змия - Banded Rattle Snake

Както беше свита и така изведнъж подскочи, при вида на подхвърленото мишле в клетката и. Интересно е човек да стане свидетел на подобно нещо, а оттам се насочих да разгледам и другите гости в залата.

Щеше ми се следващата публикация да е със семейство Мамби, но тях ще оставя за на края.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

2 коментара:

  1. mpetrov ti ne si li tozi deto razbiva parolite na wirelessite i po zmii li hodish :) qko e ima poveche informaciq ot bylgarskata wikipedia

    ОтговорИзтриване
  2. Ми бъркаш ме, не съм някой си с паролите, иначе относно инфото намират се някои неща свързани с природата :)

    ОтговорИзтриване