неделя, 23 октомври 2011 г.

Дряновски манастир "св. Архангел Михаил", вир Андъка - есен 2011

    На там се ориентирахме, в хубавия есенен ден, придружен от лъчите на октомврийското слънце.

   Носталгията по това интересно място, събрало в себе си от всичко по малко, ме накара да го посетя отново. Все пак там ми се случиха първите кадри от статив преди две години, а и припряно бързах да повторя,... да видя има ли растеж във фотографската насока :). Тогава се радвах на размазаните води на екрана на апарата, а сега имах едно наум, в предвид бурните води във вира и плоската светлина, с която щях да се сблъскам там по залез. Местността като цяло не крещи от някаква безумна красота - интересното е, че съчетава в себе си четири неща. Манастир, пещера, рекичка с приятни вирове и екопътека. Достатъчен мотив, създаващ предпоставки за редовното и посещение от хората.

   Минаваме покрай манастира, нищо особено. И тук есенното влияние беше далеч.

   Направих снимка и в ч.б. за разнообразие...

...и право по пътечката към вировете, в пълноводната река. Слънцето го нямаше никакво, а с това се изпариха и надеждите за някой друг кадър от самия вир. Нямаше грам светлинка и рекичката ме посрещна студено.

   Реших да не я пресичам, в предвид дебита - достатъчно мокреж падна в предната част от разказа, затова щракнах няколко клишета, от които излезе това.

   Реших, че само ще си изгубя времето в безплодни опити и търсене на място, откъдето да снимам Андъка, затова ми хрумна да прибегна до дребните неща. Имаше разни малки детайли, които грабваха окото. Заложих се и в търсене на красоти, се опитах да запечатам фееричните рисунки на живата вода. Ръцете на природния художник се погрижиха да им се порадвам и аз.

   Добре че си намерих и листенце, че никак не ми се връзваше студения цвят на синята вода.


   Ниските скорости добавиха приемлив вид на ледено - галещата вода.


   Гледах сиянието на опушените окраски, докато магията ме завладя.   Тук се изненадах, как една порутена постройка с изпочупени прозорци може да изглежда добре, вписана през къдриците на палавата вода.


   А с това приключих - видяло се е, че ще трябва да се залага и на абстракции, при по-постни  посещения като това :). Дори небрежно разхвърляните клонки паснаха, на иначе безличния пейзаж.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар