четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Пещера Съевата дупка

   В недрата на Съевата дупка се крият много от странните форми и пещерни образувания, заформящи огромното спелео богатство, с което разполагаме. Богатство каращо любопитните погледи на пишман туристи като мен, :) да надникват, гмурвайки се в тайните на подземния свят от лабиринти и пещерни галерии. Места създадени по най-умелият начин от ръцете на природния гений.

По същество - забих по джобовете си два влагоабсорбатора и внесох присъствието си, за зареждане с подземни красоти :). Излишно е да изпадам в подробности, с описанието на това, което се вижда при влизане в повечето пещери у нас. Описано с три думи - красоти без край!


Цветовете преливаха доволно, без да се налага допълнителна намеса пред компютъра след това.Сталагмити, сталагтити, сталагтони - елементи, с които се гордеят повечето пещерни тела.

Разхождайки се потъвах все по-дълбоко и дълбоко, в дяволската жарава на пещерните недра.

Безупречните форми на места достигаха възрасти от порядъка на стотици хиляди години,...

... докато кредавите цветове запълваха красиво и висулковите образувания, по богатата таванска част.

И смесица от всичко по горе - сталагмити, сталагтити, сталагтони, в цветно студената пещерна феерия.

Доста посетители са запознати с условията, при които се снима в пещерите. Или уредниците не разрешават с цел продажба на cd копията си, с ниско качествени изображения на безумни цени, или под предлог, че местните обитатели (прилепите) се дразнели, а и борбата по хлъзгавите камъни, придружена от калпавото осветление и липса на статив, завършват фото трагедията случваща се на подобни места. Тук е реда, в който ще вмъкна - НЕ СИ КУПУВАЙТЕ ДИСК СЪС СНИМКИ от Ягодинската пещера в Родопите! Качеството им е повече от 'размазващо'. Размазващо да, та така де, все пак нищо не е на фокус :). Само ще си похарчите парите напразно. Диска е създаден с цел печелбарство, (законен начин да ви се вземат пари) а кадрите в него,... меко казано от тях не се добива представа какво е снимано. Няма ли някакъв стандарт за това, никой ли не контролира нищо?!

С маниашките си форми, Съева дупка се нареди на челно място по красота, в пещерната ми класация :).
Както в повечето туристически разходки по пещери, така и тук се лиших от по подробно разглеждане на образуванията, в борба за някой и друг кадър, който да запечатам. Хобито ми фотография, което ме придружава навсякъде и тук взе своите жертви :).С хиляди усилия поснимахме и тук, изспускайки доста от кадрите, които можеше да се случат, все пак се влиза с група, която се движи и всяко едно закъснение води до сърдитият поглед на пещерния гид :).

Следващият кадър доказва за закъснението, както си е думата - влачехме се като кокони, докато групата напредваше :).

Имаше какво да се види, заслужава отделеното внимание.


В Родопите също ме очакват две хубави пещери - Ухловица и Снежанка, дано скоро се сблъскам и с техните галерии, и богато украсени тавански части. Есента тази година като, че ли ни прескочи, по ред неуважителни причини. Язък за големите надежди които таях.

До скоро и не снимайте със светкавица в пещерите, че прилепите се дразнели, ако може да се вярва на това което казват ;).

P.S. Чудя се, дали осветлението в пещерните галерии не им пречи...?! Отговора е ясен, но си го разтълкувайте сами.

Няма коментари:

Публикуване на коментар