четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Пещера Съевата дупка

   В недрата на Съевата дупка се крият много от странните форми и пещерни образувания, заформящи огромното спелео богатство, с което разполагаме. Богатство каращо любопитните погледи на пишман туристи като мен, :) да надникват, гмурвайки се в тайните на подземния свят от лабиринти и пещерни галерии. Места създадени по най-умелият начин от ръцете на природния гений.

   По същество - забих по джобовете си два влагоабсорбатора и внесох присъствието си, за зареждане с подземни красоти :). Излишно е да изпадам в подробности, с описанието на това, което се вижда при влизане в повечето пещери у нас. Описано с три думи - красоти без край!


   Цветовете преливаха доволно, без да се налага допълнителна намеса пред компютъра след това.   Сталагмити, сталагтити, сталагтони - елементи, с които се гордеят повечето пещерни тела.

   Разхождайки се потъвах все по-дълбоко и дълбоко, в дяволската жарава на пещерните недра.

   Безупречните форми на места достигаха възрасти от порядъка на стотици хиляди години,...

... докато кредавите цветове запълваха красиво и висулковите образувания, по богатата таванска част.

   И смесица от всичко по горе - сталагмити, сталагтити, сталагтони, в цветно студената пещерна феерия.


   С маниашките си форми, Съева дупка се нареди на челно място по красота, в пещерната ми класация :).
   Както в повечето туристически разходки по пещери, така и тук се лиших от по подробно разглеждане на образуванията, в борба за някой и друг кадър, който да запечатам. Хобито ми фотография, което ме придружава навсякъде и тук взе своите жертви :).   С хиляди усилия поснимахме и тук, изпускайки доста от кадрите, които можеше да се случат, все пак се влиза с група, която се движи и всяко едно закъснение води до сърдитият поглед на пещерния гид :).

   Следващият кадър доказва за закъснението, както си е думата - влачехме се като кокони, докато групата напредваше :).

   Имаше какво да се види, заслужава отделеното внимание.


   В Родопите също ме очакват две хубави пещери - Ухловица и Снежанка, дано скоро се сблъскам и с техните галерии, и богато украсени тавански части. Есента тази година като, че ли ни прескочи, по ред неуважителни причини. Язък за големите надежди които таях.

   Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар