петък, 3 август 2012 г.

Пещера Снежанка

   Снимането на пещери не изисква кой знае каква физическа подготовка, :) освен някакъв адекватен ред, по който трябва да се случи това в тъмните помещения на подземния свят. Сигурно е обаче, че тази (Снежанка), водят я за една от най-красивите ще ми бъде от последните облагородени, в които ще снимам, пък било то и каквото и да било. Винаги се екзалтирам до такава степен, че се губя в иначе предварително нахвърлените идеи за композиране. Щрихите, които нахвърлям предварително гледайки снимки от подобни места далеч не се докосват до първоначалните ми идеи. Все се случва нещо: или ще се боря с капки попаднали върху челната леща на обектива, или ще засичам с хронометър бързината на пещерните гидове, които фучат като прилепи вампири през помещенията, изпълнявайки упражнения с покриване на норматив по гасене на лампите, все едно са на олимпиада, а и осветеноста не винаги удовлетворява фотографските стремежи. Така разглеждайки снимките от всички събрани на куп пещери в България достигнах до извода, че ако ги смеся няма да мога да различа кое къде е снимано. По страшното обаче е, че не се отказвам лесно, а това респективно ме довежда и до изводи, че може да тръгна по необлагородени пещери, което е не особено разумно, в предвид действията ми по водопадите. Надявам се това последното да се реализира и в скоро време да покажа кадри и от там (например от Духлата) или Голубовица.

   А сега - Пещера Снежанка:


   След приятна разхлада се вредиха и следващите идеи, а именно полазване на северното черноморие и случващото се там :). До скоро!
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Следва: Част5 - Каварна, нос Калиакра, Ветрогенераторния парк.


Няма коментари:

Публикуване на коментар