четвъртък, 30 август 2012 г.

Водопад Търниченското пръскало

   Дните в края на август се бяха събеседвали да ни излеят поредната порция суша, но в предвид разположението ми до планината и свободния ден, нямаше да е кой знае колко голяма брада, да опитаме да се изкатерим по сипеите над Търничене. По принцип проблеми с намирането на водопада не би трябвало да има (по принцип). При ясно време се вижда от подбалканския път, а като ориентир може да се използва пътя, който от жп. спирка Търничене, извежда до подножието му и началото на дерето. В началото пътеката е явна, върви се покрай реката, която в случая липсваше, така че решихме да повървим по нея, за по интересно. Надпреварата с преодоляването на камъните по коритото е детска игра, но времето определено се оказа особено голям проблем. Жегата беше непоносима, водата, която носихме кът, абе тегава работа.


Всичко е нормално, денят е пред нас, по едно време реката показа нрава си и състоянието на старопланинските дерета - непристъпни каскади, които в друго време явно са особено красиви мини водопади. В ранна пролет ще се състои мероприятие по масирано налазване тук. Местността е особено дива, сипеите са прилични, а непристъпните скали всяват респект.
Стигнахме и водната каскада, която не може да се преодолее без нужната екипировка (което не ми попречи да опитам и да падна по каскадата с разпорен крак) и запълзяхме по сипея, в заобикаляне на стръмните скали. По едно време ми се изкараха всичките ангели, за малко да настъпя тази хубавица, която се беше излегнала прилично, дегизирана в шумата. Беше доста тлъста, погледахме се с интерес.

Куцук, куцук, почнахме да се оглеждаме по внимателно, къде се хващаме, къде пълзим по сипеите и другите екстри, които ни предложи интересния терен. Заобиколихме непристъпните скали и цопнахме на погледното място с изглед към водопад Търниченското пръскало, което въпреки ревизионното раздаване имаше някакви остатъци от капеща вода.

Жегата беше станала отчайващо непоносима, затова набързо се изнесохме по сипея надолу и охладените напитки, които ни очакваха с интерес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар