четвъртък, 30 август 2012 г.

Водопад Търниченското пръскало

   Дните в края на август се бяха събеседвали да ни излеят поредната порция суша, но в предвид разположението ми до планината и свободния ден, нямаше да е кой знае колко голяма брада, да опитаме да се изкатерим по сипеите над Търничене. По принцип проблеми с намирането на водопада не би трябвало да има (по принцип). При ясно време се вижда от подбалканския път, а като ориентир може да се използва пътя, който от жп. спирка Търничене, извежда до подножието му и началото на дерето. В началото пътеката е явна, върви се покрай реката, която в случая липсваше, така че решихме да повървим по нея, за по интересно. Надпреварата с преодоляването на камъните по коритото е детска игра, но времето определено се оказа особено голям проблем. Жегата беше непоносима, водата, която носихме кът, абе тегава работа.


   Всичко е нормално, денят е пред нас, по едно време реката показа нрава си и състоянието на старопланинските дерета - непристъпни каскади, които в друго време явно са особено красиви мини водопади. В ранна пролет ще се състои мероприятие по масирано налазване тук. Местността е особено дива, сипеите са прилични, а непристъпните скали всяват респект.
Стигнахме и водната каскада, която не може да се преодолее без нужната екипировка (което не ми попречи да опитам и да падна по каскадата с разпорен крак) и запълзяхме по сипея, в заобикаляне на стръмните скали. По едно време ми се изкараха всичките ангели, за малко да настъпя тази хубавица, която се беше излегнала прилично, дегизирана в шумата. Беше доста тлъста, погледахме се с интерес.

   Куцук-куцук, почнахме да се оглеждаме по внимателно, къде се хващаме, къде пълзим по сипеите и другите екстри, които ни предложи интересния терен. Заобиколихме непристъпните скали и цопнахме на погледното място с изглед към водопад Търниченското пръскало, което въпреки ревизионното раздаване имаше някакви остатъци от капеща вода.

   Жегата беше станала отчайващо непоносима, затова набързо се изнесохме по сипея надолу и охладените напитки, които ни очакваха с интерес.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар