неделя, 12 август 2012 г.

Водопад Полска Скакавица

     Водопад Полска Скакавица отдавна шумолеше в нахвърляни планове за неясното бъдеще. Така замисляхме да уплътним времето, релаксирайки пълноценно, около свежестта на летните му води, след прехода по пиринското 'Конче'. Мисълта за този водопад се явяваше като табу, в пред вид разположението му и разбития път до там, но явно му беше дошло времето и на него. Това, както и мечтаният релакс допълниха прилично спокойствието ни, и с достатъчно набичен климатик, и свежата компания на търкалящите се в колата безалкохолни напитки поехме на там. Опитвах да не мисля по въпроса за износ на магданоса, или казано по просто, за състоянието на пътя до подножието на Полска Скакавица, както и за отчайващо ниския вид на немския автомобил. Докарахме се някак, разбра се, че всичко ще се носи на гръб, след като се нахендрих още в първите дълбоки дупки на пътя, оставихме колата там и с няколко идеи мазохизъм се натоварихме да изминем разстоянието от 4 километра до водопада пеша. Денят отиваше към своя край, но това не пречеше на огромните мухи да се възползват от заетите ни ръце. С последни издихания се ориентирахме за местоположението на полянката под водопада, където да лагеруваме под звездното небе. Каръщината по отношение на лагерен огън ми се отплати и този път, реализацията му отново подхранихме, импровизирайки по отчайващ начин. Намерих един наръч мокри съчки, покрай река Струма, докато се радвах, но явно комарите не мислеха това. Полазиха ме от засада като муха л...о, а  аз бягайки с наръча съчки се добрах със сетни сили до палатката и флакона с мухозол. Изпръсках огромното количество от аерозола върху нищо неподозиращия рояк, запалихме огъня и релаксиращо се нахвърлихме върху готовите шишове с печено месо :). Около нас се търкаляха и промишлено количество бутилки с вода, в запълване на липсите от предния безводен ден. Така успяхме да се отдадем на бленувания релакс. Нямаше лавини, ураганни ветрове, не се крепяхме висяйки от поредното въже..., но местната фауна явно тази вечер не мислеше като нас. Съюзници в лицето на кръвожадните мравки влачеха една от чантите ни, но предварително изготвената ни стратегия за потапянето и в реката спаси ситуацията :). Позяпахме падащите звезди, послушахме музикалните щурци, огледахме се за някой недобросъвестен тип от местната фауна и кротко се ориентирахме за сън.

   Утрото ни завари с приятна гледка към водопад Полска Скакавица.

    Местните обитатели се бяха кротнали и така се ориентирахме към красивите форми на травертиновата каскада на водопада.

    Подстъпа е по пътека, но не особено леснодостъпен. Покатерихме се някак, подкрепихме се с доза свежест в напеченият юлски ден, че и поснимахме, въпреки милионите пръски падаща вода. Водопадът ни се изля в изобилие от красота, така успях да пренебрегна липсите от определени снимки, които бях замислил.


   Можеше да кажем, че отпочинахме активно, което моментално забърка серия от последващи идеи. Така се насочихме към поредица от водопдаи по подбалканската линия. Някои от тях няма да спомена, а ще се насочим директно към град Мъглиж и многократното пресичане на реката там.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

2 коментара:

  1. Много хубави снимки, но не може ли една идея по-големи да са?
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Може, но обикновено ги качваме по-малки заради ограниченото пространство. Ако ти хареса нещо мога да ти изпратя! Поздрави :)! Хубава седмица и на теб :)!

    ОтговорИзтриване