четвъртък, 23 август 2012 г.

Черното пръскало и Сопотския водопад


   Има водопади, които сами по себе си не са кой знае какво. Разположени в ниските части на планината, не особено високи, а лятото дори необратимо повредени от температурните следи. Така! Обаче там някъде се крие един по-малко познат свят, който ненадейно поднася
определени изненади, или казано по просто - запознаването с местната фауна. Неименуемо е, часовете прекарани в Балкана да поднесат и това - срещата с горския мечок. С резервирано подхождане, меланхолията понасящо ни поведе по деретата в резерват Старата река. Времето спряло, унило дори. Маранята облазила горската самота, поточето унило, инерцията на поредния преход в гората, всичко е някак си вяло. С леки раници и песен на уста се озоваваме по поточето, което бъбриво ни увежда в усойното дере. Рекичката бъбрива и по детски простодушна, тя носи на безгрижието знака и в лятната премяна лъкатуши нехаеща, че зимен лед я чака :). Скука! Озоваваме се до познатият ни вече водопад Черното пръскало, когато по десния му склон над водопада прибягва малко мече! Респект, природата ни залива с еуфорията от случващото се. Свирката пищи панически, тръпки ни полазват на талази. Решавам да хвърля багажа и да се нагърбя с нелеката задача висейки по корените да се озова над самия воден пад. Там, където водите полазват през непристъпните скали и продължават по рекичката в мечото дере. Държах се за добрите намерения на единственото дърво над пропастта и надникнах над водопада. Натрошени гори, пушещи следи от обитателите на резервата, тръпката е неописуема. Набичвам исото на макс и се радвам на произведения изстрел и дивото състояние на природата.

Водопад Черното пръскало:

Надувайки свирката продължавам и отдолу, вписвайки къдриците на Черното пръскало и девствените треви, около него. Озовали сме се в един друг свят. Свят на мечки и вековни букови гори.


След порцията поднесена от природата се понасяме към Сопот и Сопотския водопад. Безлично представяне на този иначе толкова красив пад и очакване за по пълноводни времена.

Сопотския водопад:До скоро :).

Няма коментари:

Публикуване на коментар