вторник, 14 август 2012 г.

Водопадите около Мъглиж

    Подбалканската линия крие много красиви кътчета. Едно от тях е местността 'Барата' (Баралъка) в град Мъглиж и фееричните вирчета по Мъглижка (Селченска) река. Понякога не е нужно много, за да се запаля по подобни дестинации и посещението там. Така се случи и сега, достатъчното условие, което ме насочи бе това, че за достигане до т.нар. водопад Голям Мъглижки скок рекичката се пресича безброй пъти. Клисурата, в която се намира хладината, около вировете лъкатуши нагоре по течението на реката, а отвесните скали принуждават за многократното и пресичане. Това ни примами, за да озовем там в летните жеги на един слънчев юлски ден. Прогнозата за времето не даваше особени надежди, но така или иначе мокрежа нямаше и как да ни уплаши, все пак се заформяше здраво газене през непокорните вирове на Селченска река. Скоковете са два - голям и малък. Малкият не снимах, по ред причини и доза неуважение към името водопад, даден на някакво вирче, което нямаше и метър височина. Затова пък рекичката приятно вписа свежестта на лятната гора и небрежно разхвърляните камъни по поречието на хладната клисура.

След поредната мокра серия на що годе пълноводната  река стигнахме и до тук.

Голям Мъглижки скок

Водопадът, за който бяхме дошли. От проучената информация установих, че дори при лятно маловодие, тук е интересно. А какво ли ще е при пролетно пълноводие, в ледените води на планинската река? Интересна дестинация за еднодневна разходка, която за жалост е пострадала силно от човешкото въздействие. Поречието разкриваше всякакви боклуци, които са я обезобразили за дълго време. 

Успях да си поиграя и с по-дългото експониране, а по-сериозното отсяване след това се изля в следващите два кадъра на големият Мъглижки скок.


   Така приключи един не особено безводен ден, :) а мокрежа пък ни зареди за следващата серия горещи дни и изпълнението на един особено респектиращ подход по билото на Стара Планина. До скоро :).

Следва... Алпийският траверс Ботев-Добрила.

4 коментара:

 1. И Ботев-Добрила ли сте минали, бе :DDDD
  Абсолютно ме отвя с това пътуваме, разнасям те на кой ли не :)

  ОтговорИзтриване
 2. :) И аз се отвях :))), принципно минахме от Априлци до Карловоо през билото на Стара планина, запалиха ни се гърбиците :).

  ОтговорИзтриване
 3. Това май не е препоръчително за пишман туристи? Иначе много красиви снимки!

  ОтговорИзтриване
 4. За пишман туристи незнам, но не мисля, че ще е проблем! Там срещнахме едни деца, които се връщаха от водопада, така че ако решите, смело напред! :)

  ОтговорИзтриване