вторник, 14 август 2012 г.

Водопадите около Мъглиж

    Подбалканската линия крие много красиви кътчета. Едно от тях е местността 'Барата' (Баралъка) в град Мъглиж и фееричните вирчета по Мъглижка (Селченска) река. Понякога не е нужно много, за да се запаля по подобни дестинации и посещението там. Така се случи и сега, достатъчното условие, което ме насочи бе това, че за достигане до т.нар. водопад Голям Мъглижки скок рекичката се пресича безброй пъти. Клисурата, в която се намира хладината, около вировете лъкатуши нагоре по течението на реката, а отвесните скали принуждават за многократното и пресичане. Това ни примами, за да озовем там в летните жеги на един слънчев юлски ден. Прогнозата за времето не даваше особени надежди, но така или иначе мокрежа нямаше и как да ни уплаши, все пак се заформяше здраво газене през непокорните вирове на Селченска река. Скоковете са два - голям и малък. Малкият не снимах, по ред причини и доза неуважение към името водопад, даден на някакво вирче, което нямаше и метър височина. Затова пък рекичката приятно вписа свежестта на лятната гора и небрежно разхвърляните камъни по поречието на хладната клисура.

След поредната мокра серия на що годе пълноводната  река стигнахме и до тук.

Голям Мъглижки скок

Водопадът, за който бяхме дошли. От проучената информация установих, че дори при лятно маловодие, тук е интересно. А какво ли ще е при пролетно пълноводие, в ледените води на планинската река? Интересна дестинация за еднодневна разходка, която за жалост е пострадала силно от човешкото въздействие. Поречието разкриваше всякакви боклуци, които са я обезобразили за дълго време. 

Успях да си поиграя и с по-дългото експониране, а по-сериозното отсяване след това се изля в следващите два кадъра на големият Мъглижки скок.


   Така приключи един не особено безводен ден, :) а мокрежът пък ни зареди за следващата серия горещи дни и изпълнението на един особено респектиращ подход по билото на Стара Планина. До скоро :).

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.

   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов
   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Следва... Алпийският траверс Ботев-Добрила.

4 коментара:

 1. И Ботев-Добрила ли сте минали, бе :DDDD
  Абсолютно ме отвя с това пътуваме, разнасям те на кой ли не :)

  ОтговорИзтриване
 2. :) И аз се отвях :))), принципно минахме от Априлци до Карловоо през билото на Стара планина, запалиха ни се гърбиците :).

  ОтговорИзтриване
 3. Това май не е препоръчително за пишман туристи? Иначе много красиви снимки!

  ОтговорИзтриване
 4. За пишман туристи незнам, но не мисля, че ще е проблем! Там срещнахме едни деца, които се връщаха от водопада, така че ако решите, смело напред! :)

  ОтговорИзтриване