сряда, 1 август 2012 г.

Водопад Скаловитец

   С този и още един двама юнаци от света на водопадите продължи пътешествието ни по непознати до сега земи. Лятото неименуемо бе взело жертви в това отношение и ревизионно бе запорирало всякакви идеи и очаквания от водопадите. Определено не беше сега момента, но пустото любопитство ни отведе и на там, към китното рилско селце Костенец, в подножието на което се криеха две от рилските бижута - водопадите Скаловитец и Костенски. Гледам ги снимките тука, каня им се злобно в очакване да протекат, но както споменах лятото бе нанесло трайни вреди на този иначе толкова красив воден пад.

   Водопад Скаловитец, или както още е известен - водопад Скаловитско Дере.

  Дори след напоително-бляскавото шоу от предната вечер водата беше кът. Път до хижа Гургулица и добре маркираната пътека не ни попречиха да се омотаем  в конци от опита за съкращаване на маршрута. Тръгнахме по един път след указание от хижаря, а след малко бяхме пак при него. Посмяхме се (той на нас), теглихме по една на Гармина, който се срина на предния ден и след стабилен запой с изворна вода... хъката мъката заприпкахме по нажежената пътека. И там  успяхме да се забием в неправилното дере, но след кратка консултация с Ицо и конска доза късмет се ориентирахме бързо, че и без това нахалните мухи ни бяха налазили до такава степен, че ми идваше да се залея с моторно масло. Не намерих такова, но пък разхладата, около водния пад ме зареди бързо със свежи идеи за олазването му. Съществуват интересни места за успешни опити човек да се очисти, а в блога ми е пълно с такива, който иска да почерпи свежи идеи да ми драсне на лични. Така бързо се озовах и над самия водопад.

   Навих неутралния филтър, оскубах сухите гюрлюци покрай него, направих 3 опита с принципа на Теорията на вероятността да се изтърся по нападалите листа и след като най-накрая се кротнах, реализирах някой и друг кадър. Дори размазани, листенцата не успяваха да доловят какво би се случило тук примерно в ранна пролет, което пък моментално оказва дата и час за последващото посещение тук :). Така добавихме още един водопад към колекцията и в компанията на така досадните мухи поехме надолу към Костенец.

   Костенския водопад компенсира липсите на вода, за разлика от зимата, когато не успя да оправдае очакванията.

   Последва кафе, спасение на положението с разравяне на всички лакомства от багажа и кратката беседа ни съпроводи до язовир Батак. Там щяхме да се опитаме да посрещнем някакъв залез, да направим огън с тръни, бодили и салфетки :), това последното съчетава огромно желание с пълна импровизация и да заредим душевните батерии за следващия ден, когато щяхме да полазим към Родопите и водопадите там. С какво ли щяха да ни изненадат те...

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Следва: Част3 - Фотиновите водопади и пещера Снежанка.


2 коментара:

  1. Уцелил си момент с водата на Костенски водопад.Явно са изпускали язовира.

    ОтговорИзтриване
  2. Определено е изненада да се види май с толкова вода :).

    ОтговорИзтриване