вторник, 10 януари 2012 г.

Овчаренски и Костенски водопад

    Сън в колата, не особено добро начинание, особено в началото на януари, но както се предполага - живи сме и мърдаме, :) а и път ни чакаше до Рила планина и селцата Овчарци, и Костенец по неясни пътища в неясно състояние. Ранно ставане, около 4 часът: раздвижване, закуска и поемаме към първата цел за деня - Овчаренския водопад по екопътека 'Горица' в подножието на Рила.  Безлюдни пътища със смразяващи стойности на температурата и час по късно ни отведоха и до там. Тъмницата, около екопътеката не ме отказа да опитам да стигна до водопада през нощта. Челника осветяваше зловещата пътека, докато аз издавах разни звуци, да не би да изненадам някой мечок в иглолистната гора. На няколко пъти изгасих осветлението и се загледах на горе. Хиляди звезди се виждаха през черното небе и недосегаемите остри върхове на иглолистните гиганти. Пожелавам тази тръпка да бъде изпитана от всеки любител на природата. Пътечката беше доста заледена и след половин час бях отново при колата. Доволен, че чух водопада по тъмно се добрах до колата и дремнах още час. На развиделяване повторих упражнението със спътника си. Нагласихме апарати и стативи, взех алпийските котаци, все пак мислех да сляза и до реката, където са водните падове, а беше стръмно и заледено, и поехме натам. Иначе самата пътека минава над реката и водопада остава в далечината, а това не ми се понрави особено :). Ранни ставания със стръмни пътеки, на моменти не се издържа, но разположението ни в Русе не е от най близките за посещение на тези красиви места. Стискаме зъби и след броени минути се телепортираме на панорамната площадка, за да видим това.

 - Овчаренския водопад.

Хубава гледка за разсъмване придружена от смразяващ студ. Добре е, че вятъра този път ни прости :).

От това положение, в което бяхме не се виждаше кой знае какво, затова - търсим пътечка и слизаме под самия воден пад. Всъщност падовете са два, но това е малка подробност. Мероприятието по слизането протече мирно и тихо, и без много шум се свлякохме под хлъзгавите скали, където имаше и по интересни сюжети.Това бяха и по интересните неща, а не, че не снимах и още куп глупости, висулки и всякакви ледени форми. Тъй като бяхме навреме по графика, който следвахме се помотахме малко преди да се насочим и към Костенец, за където таях особени надежди, но уви. Водопада нямаше вода и частичната му ледена окраска допълни донякъде липсите, но не достатъчно за да ме грабне конкретно с нещо. Все пак бяхме тук и снимахме по две-три снимки, да не си тръгнем без нищо.Някак си вяло завършихме разходката, а 500-те км., които изминах в този ден не ме измориха изобщо. Явно като не се бърза и не се гонят времена също се получава. Ще се има пред вид, не че ще се изпълнява :). На връщане в ранният следобед се отбихме и до Проходната пещера, за мащабите на която писах вече, така че до скоро. Дано това, с което съм ангажирал бъдещите си планове се случи скоро, че да напиша и за него.

А до тогава, чао :).

5 коментара:

 1. Kрасиво място и дано да остане такова. Като по чудо се е спасило да не го направят на ВЕЦ че то вече в БГ където има вода има и мини вец, всичко са развалили с тези грозни вецове. Не оставиха природата намира или секат гори или ВЕЦ ще направят или нов Язовир само грозни неща сред красивата ни природа. Та дори строят и на защитени местности е това вече е супер нагло. Но докато народа мълчи и не сменя тези политици така ще е. А как така не се намери една политическа партия която да обича България и да направи нещо добро за държавата, а само крадци и мафиоти. И ни се подиграват в цяла Европа заради тях. Да пукнат дано гадове

  ОтговорИзтриване
 2. Само да спонена че на Костенец си снимал само малкия водопат големия е доста по красив и внушителен, ако искаш да ти пратя някоя снимка пиши на скайп nomak85

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен, дай по кротко, не е това целта - да се изливаш така в блога ми. Нищо лично, но не е това насочеността му, да се крещи срещу някои там, когото визираш. А и аз снимам природа, не се занимавам с политика, така че има места на които да се говори и протестира за това. Желая ти успех! Ще те пратя скайпа да ми покажеш снимките си :)!

  ОтговорИзтриване
 4. Извинявам се но и аз съм луд на тема природа водопади, реки и имам много снимки също и полудявам че са съсипали толкова места в БГ заради пари. Миналата година ходих в Монтана , Айдахо и Орегон ако знаете какви водопади има там. Уникални.Извинявайте че не си сдържах нервите.

  ОтговорИзтриване
 5. Няма проблеми! Хайде ако има снимки, може да показваш :).

  ОтговорИзтриване