вторник, 3 януари 2012 г.

В сянката на здрача

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк  
   Спонтанно решение за старт на фотографската годината, ме изстреля в студената нощ. Докато хората още запиваха, около новогодишните празници, аз реших да направя първия си кадър. Парковете не са особено комфортно място за престой, особено през нощта, но аз се въоръжих с търпение и излязох да понамръзна. Преди време случайно ми попадна една програмка за сглобяване на снимки от статив и реших да изпробвам какво ще ми поднесе като резултат. Надявам се да е полезна и за други хора, затова я слагам и като линк. Тръгнах с неясни нагласи. Сградата, която реших да заснема беше на много осветено място, което намали експозицията на снимките, а и стесних периметъра на кадъра, за да мога да хвана по малко от околните паркови лампи. Няма да пояснявам борбата която падна, докато успея да се фокусирам, само ще вметна, че използвах стар трик, който усвоих случайно преди време, при подобни опити на тъмни места. Оставих челната си лампа на стъпалата на порутената постройка и по нея установих фокусната точка. Ще споделя и още нещо. При подобни опити е хубаво (желателно) след фокусиране бутона за фокуса да се обърне на MF - ръчен фокус. След това дистанционното започва да си върши работата и всички снимки стават еднакво фокусирани. Принципно на такива силно осветени места е невъзможно да се направи снимка с голямо време на експонация и серията от кадри, в комбинация със startrails би свършила перфектно работа. Да поясня, всички снимки трябва да са на една бленда, която се определя също ръчно, в зависимост от ситуацията. Голям  плюс при подобни сборки е, че изображенията с по-малко време на експонация са и с по-малко шум, което в последствие пък намалява излишните нерви за премахването му и съответно загубата на детайлност. И не на последно място, задължителен фактор трябва да е абсолютната неподвижност на фотоапарата върху статива, което е хубаво да се проверява по няколко пъти, за да няма разочарования, след часовото киснене на едно място :).

   Нагласих се и пуснах апарата да прави серията. На третата снимка покрай мен по алеята мина патрулка и намали. Добре, че не спряха да ме разпитват какъв съм, защо съм и как аджеба снимам в пустия мрак, че кадъра по долу нямаше да се осъществи. После ме обхвана параноя да не минат в обратен ред, че с фаровете щяха да ми съсипят целия замисъл :). Всичко мина по план и десетте осем минутни кадъра в последствие доведоха до крайният резултат.


   120 минути в сянката на здрача.

   Надявам се да съм бил полезен за хора, които ще опитат това за пръв път, не че аз имам много опит, но все е нещо :). Тая надежди и за друг път, все пак не чистих никакъв шум, който се генерира при по-дълго експониране, което някак си ме радва.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

1 коментар:

  1. За много години...живи и здрави. Много успехи зад статива и тази година.....

    Снимката е супер. Навремето с дигиталката и аз снимах доста нощем, но с никона за сега не съм пробвал. Ще опитам и с програмата и после ще споделя.

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване