вторник, 3 януари 2012 г.

В сянката на здрача

   Спонтанно решение за старт на фотографската годината ме изстреля в студената нощ. Докато хората още запиваха, около новогодишните празници аз реших да направя първият си кадър. Парковете не са особено комфортно място за престой, особено през нощта, но аз се въоръжих с търпение и излязох да понамръзна. Преди време случайно ми попадна една програмка за сглобяване на снимки от статив и реших да изпробвам какво ще ми поднесе като резултат. Надявам се да е полезна и за други хора, затова я слагам и като линк. Тръгнах с неясни нагласи. Сградата, която реших да заснема беше на много осветено място, което намали експозицията на снимките, а и стесних периметъра на кадъра, за да мога да хвана по малко от околните паркови лампи. Няма да пояснявам борбата която падна, докато успея да се фокусирам, само ще вметна, че използвах стар трик, който усвоих случайно преди време, при подобни опити на тъмни места. Оставих челната си лампа на стъпалата на порутената постройка и по нея установих фокусната точка. Ще споделя и още нещо. При подобни опити е хубаво (желателно) след фокусиране бутона за фокуса да се обърне на MF - ръчен фокус. След това дистанционното започва да си върши работата и всички снимки стават еднакво фокусирани. Принципно на такива силно осветени места е невъзможно да се направи снимка с голямо време на експонация и серията от кадри, в комбинация със startrails би свършила перфектно работа. Да поясня, всички снимки трябва да са на една бленда, която се определя също ръчно, в зависимост от ситуацията. Голям  плюс при подобни сборки е, че изображенията с по-малко време на експонация са и с по-малко шум, което в последствие пък намалява излишните нерви за премахването му и съответно загубата на детайлност. И не на последно място, задължителен фактор трябва да е абсолютната неподвижност на фотоапарата върху статива, което е хубаво да се проверява по няколко пъти, за да няма разочарования, след часовото киснене на едно място :).

Нагласих се и пуснах апарата да прави серията. На третата снимка покрай мен по алеята мина патрулка и намали. Добре, че не спряха да ме разпитват какъв съм, защо съм и как аджеба снимам в пустия мрак, че кадъра по долу нямаше да се осъществи. После ме обхвана параноя да не минат в обратен ред, че с фаровете щяха да ми съсипят целия замисъл :). Всичко мина по план и десетте осем минутни кадъра в последствие доведоха до крайният резултат.


120 минути в сянката на здрача.

Надявам се да съм бил полезен за хора, които ще опитат това за пръв път, не че аз имам много опит, но все е нещо :). Тая надежди и за друг път, все пак не чистих никакъв шум, който се генерира при по-дълго експониране, което някак си ме радва.

До скоро и наздраве ;).

1 коментара:

  1. За много години...живи и здрави. Много успехи зад статива и тази година.....

    Снимката е супер. Навремето с дигиталката и аз снимах доста нощем, но с никона за сега не съм пробвал. Ще опитам и с програмата и после ще споделя.

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване