понеделник, 9 януари 2012 г.

Язовир Пчелина - параклиса св. Йоан Летний от 14 век.

   Това се предполага, че щеше да бъде видяно и снимано след ждрелата, около Трън и Банкя. Параклисчето над язовир Пчелина (Лобош) и залеза, който гонихме там :). Затова експедитивно се насочихме към Прибой и Поцърненци - селца в околността, откъдето се стига до там. Уж гонихме времето до залеза, но се оказа, че дори подранихме с около час, което не се случва често при подобен вид изпълнения, съчетани с повече неща, които трябва да видим и снимаме. Спокойно се ориентирахме в местната обстановка и след кратка беседа поехме по пътчето към параклиса "Св. Йоан Летний". При безбройните кадри видяни от това място, не таях особени надежди, но с наближаването му нещата се промениха коренно. Атмосферата, която цареше ни зарадва особено и спокойно се загледахме в безкрайните възвишения над язовира. Те пък бяха осветени приятно от жълтеникавите отенъци на януарското слънце, повод за снимки.

   Магнетизмът на това прекрасно място съчетало в себе си вяра и минало, ме накара да забравя Трънския студ, а последните лъчи ни подготвиха за кучия студ, който щеше да настане през нощта. Идеята за преспиване в колата, вместо на палатка се оказа сполучлива, но за това ще споделя после. До тогава имаше доста време - да разгледаме параклиса и да го снимаме от ляво и дясно. В общи линии гледните точки са доста, но повтарях видяното до сега. Нямаше и как. Околността е фотогенична и обикалях нагоре-надолу, в търсене на интересни неща.

   Не пропуснахме да разгледаме и вътре. Личеше си намесата на местните хора. Тук цареше чистота и спокойствие. Параклисчето подредено, с красиви икони навсякъде. Дано се съхрани през годините, за да му се порадват и други хора.

   Сега с насмешка гледам, че е можело да махнем метлата и шишето за снимката, ама здраве да е:).

   Същинската част не ни очарова особено, но и не очаквахме много. По небето нямаше нито едно облаче, което прибави леко скучен вид на снимките, но ще се повтаря, видяло се е. Човек винаги има за какво да се връща по любимите места, а това определено ми се превърна в такова. Наоколо са и други манастири, които също блазнят фотографските стремежи:).

   Тук, сенките плъзнаха леко по заснежния преден план и след лека намеса пред компютъра излезе това. Параклисчето и отиващия си ден. Кацнало на ръба в очакване на по-добри времена. Мога само да вмъкна, че се презаредих доволно. Има някаква енергия по тези места, каквото и да означава това.

   Тук клиширано вместих кръста в обектива, към водите на язовира. Снимано е доста от тук, но на мен лично си ми хареса.


   Колата, която ни очакваше се наложи да ни приюти в студената нощ. Можеше на сутринта да повторим упражнението със снимките пак. Имаше някаква вероятност да има и мъгла, но планът бясно гонеше водопадите, около селцата Овчарци и Костенец в подножието на Рила планина, затова решихме да пътуваме на там. Ждрелата от този ден ни поднесоха доста ледени висулки, да видим как щяха да се представят и рилските бижута - Овчаренски и Костенски водопади. Два водопада, които изглеждаха като табу през погледа на бг мапс и разстоянието до тях.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

До утре!  Цък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар