неделя, 8 януари 2012 г.

Трън и Банкя - Ждрелото на река Ерма и река Ябланишка

     С това започна новогодишното обикаляне, в търсене на красотите, които се крият по отдалечените кътчета на България.
Трън и Ерма - имена, които чувайки за пръв път асоцирах единствено с баба Ерма и дядо Трън, злите старци от Карлуковския комплекс, с изглед към водите на река Искър. Във вихъра от майтап и богатото ми въображение ще уточня: Това далеч не е вярно:). Имената водят към отдалечените краища на западните ни части, където, около селищата Трън и Банкя 2 реки са образували приказен пролом - Земенският. Така нареченото трънско ждрело ни примами да се организираме в път и до там. Двете екопътеки, по които минахме: тази на река Ябланишка и на Ерма.
Сполучливо изградена система от мостчета вие в каньона, около непристъпните скали, под пукащите дъски и екстремното зимно мероприятие, което предприехме там. Не бях срещал зимни снимки от там, затова и решихме да опитаме.
По реда на сценария не беше предвидено губенето по мрачно-мъгливите околовръстни пътища на София, но в последствие изгрева ни се отблагодари. Слънцето изгряваше, в опити да пробие през непрогледната синкава мъгла.

Идеална предпоставка за слизане от топлата кола. Термометъра закова заветните -13гр./ц, а в последствие излезе и това. Слънцето подаваше лъчи към смразяващата долина на снежното море.


Добрахме се и до Банкя след 6 часов път и се ориентирахме към екопътеката. Начинание, което е не особено здравословно, за изпълнение през зимния сезон. Ждрелото е екстремно за преминаване, а стълбите и мостчетата крият всякакви капани. Едно погрешно подхлъзване и щяхме да се доберем на бързо в ледените януарски води на Ябланишката река. Всичките ни действия по придвижването се увенчаха с успех. Ледената феерия, която ни сполетя заслужи  усилия и странните звуци, които издавахме, в опитите си по нестандартния терен.
Има два типа хора: които нямат умствена дейност и такива с такава, която не впрягат в правилна посока. Спокойно мога да се приравня към втория вид, с изпълненията, които приложих.
По следващата снимка може да се види защо :)?!? Добре, че алпийските котки, които носех отново бяха в колата:).

Доволно отстрелвах всяка смразяваща възможност, разкриваща цветове и формите на студения каньон.

Имресията на природата ни подари и това. Феерия насред изпепеляващата пущ.


Реката се беше прикрила под стабилната ледена кора, а въздуха нагнетен  под него, в комбинация със силното течение изригваха в странни звукови форми. Доволно се пързаляхме в стил Индиана Джоунс. Горепосоченият спокойно би завидял, наблюдавайки 'последователите' си.


Така времето отмина и се запътихме към втората порция от студ и самота: екопътеката на река Ерма, около Трън. Насочихме се бързо и поснимахме, и там.

Каньона ветровито ни подсети, че може да закъснеем за залеза, който планирахме да осъществим. След понамръзване и тук ориентирахме посоката към село Поцърненци и храма там - св. Йоан Летний, създаден през 14 век на скалите над днешния язовир Пчелина (Лобош). Магнетизма на мястото там ни накара да забравим залеза, който си изигра шега с нас, но затова по натам :).

6 коментара:

 1. Впечатлен съм от всичко,което виждам в блога ти!
  Само една малка поправка.В местността няма Земенски пролом!Той е на съвсем друго място.

  "Имената водят към отдалечените краища на западните ни части, където, около селищата Трън и Банкя 2 реки са образували приказен пролом - Земенският."

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря Димитър, за впечатлението ти от блога, а относно пролома - да!!! Явно съм се заплеснал по надолу към Земен. Като съм изморен, така се получава, а с тези хойкания в последно време резултата от това е на лице. Поздрави от мен и успехи през новата година. :)

  ОтговорИзтриване
 3. Аз пък ти благодаря за думите в "Струма".Видях ги но понеже нещо този пост бях го дублирал, без да искам замина и ...твоят коментар.Здрава и вълнуваща нека е и за теб 2012!Да имаш успехи,да си доволен от себе си и да си кажеш след 355 дни:Слава богу не скучах!

  ОтговорИзтриване
 4. Чудесна зимна приказка.При тази оскъдна зима,това е рай за сетивата.

  ОтговорИзтриване
 5. Привет, тази втората екопътека, на Ерма, след като мине тунела през скалата, малко по-натам по пътя се спуска през реката и се качва горе на скалите. Това правихте ли го? То отклонението не е много ясно различимо, път и не става ясно от снимките.

  ОтговорИзтриване
 6. igurbev :) Не го правихме, че не остана време, гонихме един залез, който както се предположи се издъни, но и това е нещо. Ако те интересува мога да ти пратя линк към блога на човек, който го е минавал. Поздрави :).

  ОтговорИзтриване