неделя, 8 януари 2012 г.

Трън и Банкя - Ждрелото на река Ерма и река Ябланишка

     С това започна новогодишното обикаляне, в търсене на красотите, които се крият по отдалечените кътчета на България.

   Трън и Ерма - имена, които чувайки за пръв път асоцирах единствено с баба Ерма и дядо Трън, злите старци от Карлуковския комплекс, с изглед към водите на река Искър. Във вихъра от майтап и богатото ми въображение ще уточня: Това далеч не е вярно:). Имената водят към отдалечените краища на западните ни части, където, около селищата Трън и Банкя 2 реки са образували приказен пролом - Земенският. Така нареченото трънско ждрело ни примами да се организираме в път и до там. Двете екопътеки, по които минахме: тази на река Ябланишка и на Ерма.

   Сполучливо изградена система от мостчета вие в каньона, около непристъпните скали, под пукащите дъски и екстремното зимно мероприятие, което предприехме там. Не бях срещал зимни снимки от там, затова и решихме да опитаме.
По реда на сценария не беше предвидено губенето по мрачно-мъгливите околовръстни пътища на София, но в последствие изгрева ни се отблагодари. Слънцето изгряваше, в опити да пробие през непрогледната синкава мъгла.

   Идеална предпоставка за слизане от топлата кола. Термометърът закова заветните -13гр./ц, а в последствие излезе и това. Слънцето подаваше лъчи към смразяващата долина на снежното море.


   Добрахме се и до Банкя след 6 часов път и се ориентирахме към екопътеката. Начинание, което е не особено здравословно, за изпълнение през зимния сезон. Ждрелото е екстремно за преминаване, а стълбите и мостчетата крият всякакви капани. Едно погрешно подхлъзване и щяхме да се доберем на бързо в ледените януарски води на Ябланишката река. Всичките ни действия по придвижването се увенчаха с успех. Ледената феерия, която ни сполетя заслужи  усилия и странните звуци, които издавахме, в опитите си по нестандартния терен.
Има два типа хора: които нямат умствена дейност и такива с такава, която не впрягат в правилна посока. Спокойно мога да се приравня към втория вид, с изпълненията, които приложих.

   По следващата снимка може да се види защо :)?!? Добре, че алпийските котки, които носех отново бяха в колата:).

   Доволно отстрелвах всяка смразяваща възможност, разкриваща цветове и формите на студения каньон.

   Имресията на природата ни подари и това. Феерия насред изпепеляващата пущ.


   Реката се беше прикрила под стабилната ледена кора, а въздуха нагнетен  под него, в комбинация със силното течение изригваха в странни звукови форми. Доволно се пързаляхме в стил Индиана Джоунс. Горепосоченият спокойно би завидял, наблюдавайки 'последователите' си.


   Така времето отмина и се запътихме към втората порция от студ и самота: екопътеката на река Ерма, около Трън. Насочихме се бързо и поснимахме, и там.

   Каньонът ветровито ни подсети, че може да закъснеем за залеза, който планирахме да осъществим. След намръзване и тук ориентирахме посоката към село Поцърненци и храма там - "Св. Йоан Летний", създаден през 14 век на скалите над днешния язовир Пчелина (Лобош). Магнетизмът на мястото там ни накара да забравим залеза, който си изигра шега с нас, но затова по натам :).
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

6 коментара:

 1. Впечатлен съм от всичко,което виждам в блога ти!
  Само една малка поправка.В местността няма Земенски пролом!Той е на съвсем друго място.

  "Имената водят към отдалечените краища на западните ни части, където, около селищата Трън и Банкя 2 реки са образували приказен пролом - Земенският."

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря Димитър, за впечатлението ти от блога, а относно пролома - да!!! Явно съм се заплеснал по надолу към Земен. Като съм изморен, така се получава, а с тези хойкания в последно време резултата от това е на лице. Поздрави от мен и успехи през новата година. :)

  ОтговорИзтриване
 3. Аз пък ти благодаря за думите в "Струма".Видях ги но понеже нещо този пост бях го дублирал, без да искам замина и ...твоят коментар.Здрава и вълнуваща нека е и за теб 2012!Да имаш успехи,да си доволен от себе си и да си кажеш след 355 дни:Слава богу не скучах!

  ОтговорИзтриване
 4. Чудесна зимна приказка.При тази оскъдна зима,това е рай за сетивата.

  ОтговорИзтриване
 5. Привет, тази втората екопътека, на Ерма, след като мине тунела през скалата, малко по-натам по пътя се спуска през реката и се качва горе на скалите. Това правихте ли го? То отклонението не е много ясно различимо, път и не става ясно от снимките.

  ОтговорИзтриване
 6. igurbev :) Не го правихме, че не остана време, гонихме един залез, който както се предположи се издъни, но и това е нещо. Ако те интересува мога да ти пратя линк към блога на човек, който го е минавал. Поздрави :).

  ОтговорИзтриване