вторник, 7 август 2012 г.

Виа Ферата по Старата река

   Някак ритъма на публикациите от масираното пътешествие,  в което се забодохме ни отвя и до териториите на морските вълни (романтика, полъха на морски бриз, дребните неща един вид:)). Монотонното изпълнение обаче ме разколеба да описвам всяко едно действие на принципа, който прилагат пернатите от семейство папагали, именно затова ще спестя морската спедиция, оставяйки я за по-бедни на фотоматериал времена с полазваща ме муза и ще продължа с изпълненията по реки и водопади. Та да си дойдем на думата. След морските приключения и взаимно съгласие между две луди глави на тема водопади, решихме да посетим резерват Стара река над град Карлово. До тук нищо ново. Идеята обаче навяваше друго, по-екстремен подход над водопад Сучурума по екомаршрут Виа Ферата. Виа Ферата или пътят на желязото е система от желязни въжета, въжени мостове, стълби и куп други айнщайнщини, поне така го определят профитата. Начинанието се оказа нещо съвсем ново, затова не обръщахме особено внимание на смазващата жега и измамно близката разхлада на вировете под нас.

   Не ми се припомня и усещането да снимам от подобна височина, с ръка заета от фотоапарат, висейки над пропастта. Някак все успявах, взимайки неадекватни решения по последващото придвижване там :).


   Тайните, които се криеха обаче, напълно оправдаха поредицата от усилия по придвижването до тук. Спретнати бижута като това носеха приятно количество разхлада...


....и свежестта от поредния летен душ :).

   Изпечената обедна ситуация не роди нищо във фотографски аспект, с изключение на един кадър, в гонитба с пряката слънчева светлина.

   Така заредени с летни емоции по обратен ред се изсипахме до долу в разкрой на плановете ни за следващия ден. В непрестанно предизвикване на съдбата се насочихме към Пирин планина и шамарите, които предстоеше да изядем там :).
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар