сряда, 7 декември 2011 г.

Архитектурен резерват Старо Стефаново

    Та както си е думата, случи се на връщане от Беклемето и прехода сред постройките из билната му част, да допълним празното обхождане и с малко ретро добавки. Такива има в изобилие в село Старо Стефаново и така нареченият Архитектурен резерват там. Да си призная честно, не го бях чувал това селце скътано в ниската част на под балкана, което означаваше, че е време да поправя това, с посещението там. Поизрових информация, която сочеше, че там има около 110 архитектурни паметници - стари къщи с покриви от каменни плочи, плевни, училище и църковен храм. Повода е достатъчен и след кратко спускане от троянския балкан неусетно се озовахме и там. Изсипахме осем членното си присъствие по иначе опразнените улички и заприпкахме по тях.

Както и очаквах, времето тук беше спряло.

Това се оказа улица, а без пътна маркировка и изнервени шофьори разходката ни отнесе натам.

Училище Стефан Пашев навяваше за стари и отминали времена, изпълнени със смях от тичащи наоколо деца. Сега всичко тънеше в мухъл и самота.
Резачки пронизваха спокойното селце, това доказва защо. Е, коминчетата ще пушат през зимата, когато тук ще бъде бяла приказка.

За следващия кадър се наложи да рискувам ветровката си, провирайки се през едни шубраци, за да хвана каменната ограда с църквата отпред.

В предвид разположението си сред трънливите храсталаци заредих спусъка и за кадър през клонаците. Определено, нощен кадър оттук със звездни следи ще стои доста зловещо.
Следващите снимки са от апарата на колегата Никонианец. Тук е реда, в който да предложа мир на никонианското общество, правейки реклама на новата му широкоъгълна играчка. Дано миряса - той, че и другите, понякога ми идват в повече с дракане и закачки :).

Имаше какво да се желае откъм кабелите, плашещо се рееха навсякъде и всяваха смут в иначе спокойния живот тук.

И отново църквата, която беше затворена, през неговия широоок поглед...

Друго си е по обширния поглед, интересни неща се вписват през този тип стъкло.


Като казах за кабелите, имах пред вид това. Дори сенките на стълбовете мрачно предвещаваха краят на една епоха.

Е има си и минус широката стъклария, но да не се нахалствам и капризнича, че пак ще имат за какво да се заяждат. Дано спрат скоро, че иначе трябва да сменям Cannona и да мина към техния лагер :).

Тук отраженията на клонките пълзяха весело по калдаръмената настилка. Е... има си и плюсове този тип иначе скапваща фотографиите светлина.

Влязохме в една къща за гости. Любопитството не ни прости. Щракнахме и се изнесохме на бързо:).

Много се замислих,... ако улицата беше по широка, нямаше да и се разминат фучащите коли. Добре, че не е така. Времето тук беше спряло. Само дето местните субекти ни гледаха подозрително, нарушавахме някак си ретро хармонията царяща тук с фото присъствие, надничахме по дворовете като клюкарките пред блока. Наложи се, трябваше да начешем фотографските сърбежи. Получи се.


Къде точно не помня, но като че ли беше тук !!! Яви се като от небето.

      Срещна ни един дядо. Казахме му: добър ден дядо, а той.
-Водопади ли търсите, хааа знам аз, знам - водопади търсите, водопади.
      Спогледахме се, като че ли ни дойде от небесата стареца. Заслушахме с интерес. Май щеше да  ни светне в местните тайни.
-Знам аз знам, повтаряше истерично - водопади търсите! Май беше подпийнал, но засили интереса де, не е лъжа.
      Търсим дядо водопади, ама тук няма!
-А... как да няма.... Има бе, има. Личеше, че се филмира здраво и решихме да го оставим да ни обясни:).
     Аз хванах само част от разговора, защото се бавих снимайки наляво и дясно, но и това е нещо.
-Ами, каза дядото, там след селото, като излезете има две ферми. Оттам надолу по дерето има голям водопад и много по малки. Големият е 12 метра..., да честно измерено е, надолу, надолу седемдесет метра по дерето, никой не ги знае, даже хората дето си купуват тук къщи не го знаят. 
     Тук се замислих доста сериозно,... че как ли да го знаят, като не са те срещали:). Както и да е запали ни интереса достатъчно, за да се полъжем като малки деца и да тръгнем из деретата на пресъхналата река, да го търсим. По силно е, поне от мен:). 
-О, че вие ако искате... продължи да нарежда, аз ще ви заведа, да бе..... и продължи да се надъхва :).
      Няма, няма! Oтговорихме му, че ще се шляем още час-два и го оставихме да си ходи по пътя.


Щом сме тук, значи май му повярвахме, придвижвахме се по най-ужасяващия начин, пързаляше се, повечето от нас бяха с градските обувки, абе филма беше сценариран по най-умелият начин. Добре, че го нямаше дядото, щеше да се посмее с нас - "Ще ми търсите водопади тука, а? - да бе честно има :)".

Е намерихме го, струваше си, въпреки малкото или по скоро николкото вода, пролетта тук може би ще е доста по интересно. Каскадни водоскоци, зеленинка. Да определено ще е гот, а и ден-два трябва да отделим за почистване на 'реката'. Стъкларии, хартии - българска работа.


Хубав 'водопад' - ГОЛЯМ, както каза дядото. Търсих в интернет, но не намерих информация за името на този водопад, така че му се явяваме нещо като първооткриватели. Дано само дядката не прочете това, че ще каже...

- Първооткриватели, а? Водопади ще ми търсите тука :).

До скоро, това ми дойде в повече, оставих си циповете на фоточантата по тръните в дерето, но поне си заслужаваше. Емоцията беше на макс. Заприбирахме се към Русе, но преди това посетихме любимите 'пауни' - заведение, около Севлиево, което винаги заслужава обърнатото му внимание.

3 коментара:

 1. Е-е, страхотно си го описал! И както става обикновено при теб дори да не търсиш специално, пак на вода ще попаднеш! :о)
  При нашето посещение нямаше хора, само един човек видяхме, ама кой да ти очаква водопади на такова място?! :о) Сега пак ни вкара ветрове в главата, явно пак ще се минава оттам. И дано да имаме късмет с водата!

  ОтговорИзтриване
 2. Много весело!:) Търсих инфо за селото и попаднах на твоя блог, а ти и за водопади говориш! Страхотни снимки! Благодаря ти за тази публикация и усмивките, поздрави!

  ОтговорИзтриване
 3. Водопадът се казва Пенчова стена. Тази година поочистиха и скоро ще е малко по-достъпно.

  ОтговорИзтриване