петък, 28 юни 2013 г.

Лавандулови полета

Сезонът на Лавандулата

  Ароматът на лавандула се разнася нежно из цялата Розова долина. Цветовете в сгушените нивички се изливат, а мириса на лавандуловите насаждения въздейства упояващо.

Незнам дали по случайност или не, но както си четях една статия за лимонада с лавандулови стръкове, миг по-късно вече палех колата и пътувах за лавандуловите насаждения в полята на Розовата долина. А тя, както знам определено има какво да предложи. Времето беше от онези поръчковите: наситени буреносни облаци, меките лъчи на залязващото юнско слънце, пробиващо между тях и тътените на обичайните летни бури в далечината - гръмотевици по сивото небе. Всичко звучи прекрасно за една успешна и омайваща сетивата разходка по меката земя с лавандулови насаждения.

Снимането на лавандула има своя специфика. Тънкостта в снимането на ред подобни пейзажи изисква търпение, подходящи атмосферни условия и заделено време за обяснения с охранителите на полята, които сноват с джиповете си по прашните пътища между насажденията. А аз освен сред насажденията се насадих и в компанията на един от въпросните охранители. Човекът излезе точен, след като разбра, че съм дошъл чак от град Русе да снимам някакви поля, с които явно се препитаваше. Разменихме общи приказки, раздумката ни отведе и до общите познати, и от приказка на приказка се разделихме. Той продължи да си снове, а аз задълбочено подгоних меката светлина на залеза и придвижването по къси панталони в прашните нивя.

Не бях снимал лавандула, а мирисът и така ми въздейства, че чак се отнесох за миг и просто си снимах - повече за кеф, отколкото да се правя на фотограф. :)

Разнообразието от цветове изливаше приятни сюжети в цветното платно. Топли и студени нюанси контрастираха нежно върху прашното поле.

Свежото излъчване се пренасяше върху всеки следващ кадър.

В далечината се задаваше сериозна буря. Средногорието притъмня, а тътените се случваха все по-често и се чуваха все по-силно. По едно време даже си и помислих, че току виж фронта дойде към Търниченските поля и взех да подскачам от радост, но явно си останах с надъхването, нищо подобно не се случи. През цялото време се чудех, нормален ли съм да се моля едва ли не светкавиците да падат близо до мен, само и само да ги заснема, но така и така си останах с празни ръце. 
Малко след залез влязох в колата, а дъжда се изля буквално като изведро секунди след това. Добре е че побързах, усетих накъде отиват нещата и не се наложи да тичам с километри до колата. Това поле сякаш ми се издължи, но идеята за залез в лавандулови насаждения със светкавици от наближаващ буреносен фронт си остава неизпълнена..... поне засега. :)

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

До скоро! :)

8 коментара:

 1. Празни ръце, но пълна душа... Красота, красота! Благородно завиждам за изживяването. Потопих се в тези поля и така се размечтах... Благодаря за прекрасните снимки, Марти!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Както винаги прекрасни снимки :)

  ОтговорИзтриване
 3. Марин Русев30 юни 2013 г., 11:01 ч.

  Прекрасни цветове и уникален аромат, от тук се усеща. ;)

  ОтговорИзтриване
 4. Напълни ми душата с красота! И аз мечтая за тези полета, но засега ще се наслаждавам на твоите снимки! Уникални са, цветовете, картините, всичко, снимано със сърце и душа! Поздравявам те!

  ОтговорИзтриване
 5. Candy, ти ме изпълни с муза да се разходя да поснимам, така добре ми въздейства с идеята си в публикацията си 'лимонада с лавандула'! ;). Трябва да пробвам да си направя и аз! :) Поздрави на теб, благодаря на всички за хубавите думи! :)

  ОтговорИзтриване
 6. Ама добре си поснимал! Чак завидях;)
  Прекрасно е!

  ОтговорИзтриване
 7. Здравейте, случайно да знаете тези лавандули да са снимани от някого с дрон?

  ОтговорИзтриване
 8. Нямам представа дали са снимани с дрон, но гъмжи от охранители, които обикалят с автомобилите си...

  ОтговорИзтриване