четвъртък, 27 юни 2013 г.

Беклемето-Козя стена - На лов за еделвайс


   Резерват Козя стена е съхранил един от най-редките видове в България - цветето еделвайс (leontopodium-лъвска лапа). Еделвайсът вирее по скалисти отвесни склонове, сгушен плахо в обятието на суровата планина. Малко са местата в България, в които на живо човек може да види този вид в естествената му среда. Резерват Козя стена и района на алпийския връх Козя стена са едни от тях. 

   Беклемето:

   Връх Козя стена:

   Временно затворения маршрут Беклемето-хижа Козя стена, по който минахме - нищо страшно в хубаво време!

   Илия преминава по пътеката към въжения парапет:

   Катя снима във всички посоки:

   Ръбчето със скалите, по едно време изоставихме въжето и подсякохме отвесните скали на север от него, не се препоръчва за начинаещи, в търсене на застрашения вид. На връхче преди хижа Козя стена също знаехме за наличието на еделвайси, но тук имаше едно място, където уж никой не ходел. Мястото беше толкова стръмно, на места отвесно, че чак ни се зави свят.


   Намерихме го, плахо скрит в туфа с треви между скалите на резервата. Не пропуснах да маркирам координатите на мястото на гпс трака, както правя и с плантациите от ягоди, и малини, покрай които минавам в последно време. :)

Еделвайс

   Върховете по билото на запад: Кавладан, Юмрука, Вежен и т.н., в далечината Братаница, Булуваня, Баба...

   Навръщане падна мъгла, времето се измени за броени минути, в далечината се чуваха тътените на гръмотевици, което догатна за непредсказуемия нрав на Стара планина.

   Доволни от фотоулова и дъхавите билки се изнесохме от приближаващия дъждовен фронт.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

6 коментара:

 1. Чудесно, напълни ми се душата с тези снимки... Благодаря за споделеното вдъхновение! А еделвайсът е събрал цялата възможна нежност и красота. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря за хубавите думи, Гери! Поздрави и усмихнат ден! :)

  ОтговорИзтриване
 3. Господин Петров, здравейте.

  Тъй като след 10 дни планирам да водя една група приятели от Беклемето към хижа "Ехо" бих искал да ви помоля за малко повече подробности за маршрута, който сте минали до Козя Стена. Как е маркировката (зимна и лятна), какво точно означава "Временно затвореният маршрут" и защо? Благодаря предварително за отговора... :)

  ОтговорИзтриване
 4. Привет! Маркировката е добра, лятната пътека е явна, с червено и бяло по камъните. Зимният маршрут (парапета), който минава по скалите на връх Козя стена е затворен временно заради подмяна на част от въжетата, които явно са били скъсани с времето. В момента са подменени с нови! Опасни участъци не бих казал че има, то това винаги е комплексно (вятър, мъгла, бурен вятър). Ние нямахме никакви проблеми при преминаването. В общи линии "опасните части" са обезопасени с въже, с повечко внимание се минава! Поздрави и успех при преминаването.

  ОтговорИзтриване
 5. С интерес поех по маршрута, а очакването за това безценно откритие го направи още по-приятен. Да видиш еделвайс на живо, да го откриеш, това е невероятно изживяване! Благодаря ти и за тези покорени върхове!

  ОтговорИзтриване
 6. Марин Русев27 юни 2013 г., 11:22 ч.

  Не знаех, че има еделвайси и в Стара планина, благодаря за виртуалната красота.

  ОтговорИзтриване