четвъртък, 27 юни 2013 г.

Беклемето-Козя стена - На лов за еделвайс


   Резерват Козя стена е съхранил един от най-редките видове в България - цветето еделвайс (leontopodium-лъвска лапа). Еделвайсът вирее по скалисти отвесни склонове, сгушен плахо в обятието на суровата планина. Малко са местата в България, в които на живо човек може да види този вид в естествената му среда. Резерват Козя стена и района на алпийския връх Козя стена са едни от тях. 

Беклемето:

Връх Козя стена:

Временно затворения маршрут Беклемето-хижа Козя стена, по който минахме, нищо страшно в хубаво време!

Илия преминава по пътеката към въжения парапет:

Катя снима във всички посоки:

Ръбчето със скалите, по едно време изоставихме въжето и подсякохме отвесните скали на север от него, не се препоръчва за начинаещи, в търсене на застрашения вид. На връхче преди хижа Козя стена също знаехме за наличието на еделвайси, но тук имаше едно място, където уж никой не ходел. Мястото беше толкова стръмно, на места отвесно, че чак ни се зави свят.


Намерихме го, плахо скрит в туфа с треви между скалите на резервата. Не пропуснах да маркирам координатите на мястото на гпс трака, както правя и с плантациите от ягоди, и малини, покрай които минавам в последно време. :)

Еделвайс

Върховете по билото на запад: Кавладан, Юмрука, Вежен и т.н., в далечината Братаница, Булуваня, Баба...

На връщане падна мъгла, времето се измени за броени минути, в далечината се чуваха тътените на гръмотевици, което догатва за непредсказуемия нрав на Стара планина.

Доволни от фотоулова и дъхавите билки се изнесохме от приближаващия дъждовен фронт.

6 коментара:

 1. Чудесно, напълни ми се душата с тези снимки... Благодаря за споделеното вдъхновение! А еделвайсът е събрал цялата възможна нежност и красота. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря за хубавите думи, Гери! Поздрави и усмихнат ден! :)

  ОтговорИзтриване
 3. Господин Петров, здравейте.

  Тъй като след 10 дни планирам да водя една група приятели от Беклемето към хижа "Ехо" бих искал да ви помоля за малко повече подробности за маршрута, който сте минали до Козя Стена. Как е маркировката (зимна и лятна), какво точно означава "Временно затвореният маршрут" и защо? Благодаря предварително за отговора... :)

  ОтговорИзтриване
 4. Привет! Маркировката е добра, лятната пътека е явна, с червено и бяло по камъните. Зимният маршрут (парапета), който минава по скалите на връх Козя стена е затворен временно заради подмяна на част от въжетата, които явно са били скъсани с времето. В момента са подменени с нови! Опасни участъци не бих казал че има, то това винаги е комплексно (вятър, мъгла, бурен вятър). Ние нямахме никакви проблеми при преминаването. В общи линии "опасните части" са обезопасени с въже, с повечко внимание се минава! Поздрави и успех при преминаването.

  ОтговорИзтриване
 5. С интерес поех по маршрута, а очакването за това безценно откритие го направи още по-приятен. Да видиш еделвайс на живо, да го откриеш, това е невероятно изживяване! Благодаря ти и за тези покорени върхове!

  ОтговорИзтриване
 6. Марин Русев27 юни 2013 г., 11:22 ч.

  Не знаех, че има еделвайси и в Стара планина, благодаря за виртуалната красота.

  ОтговорИзтриване