четвъртък, 27 юни 2013 г.

Боровия триъгълник над Карлово, рида Алай Бозан, резерват Стара река


     Боровият триъгълник над град Карлово, представлява изкуствено залесена с борове срещу свлачища триъгълна местност, извеждаща стръмно по просторните пасища над склоновете на резерват Стара река по рида Алай Бозан. Пътеката започва северно от стария Винпром на улица Равнец в Карлово, виейки се стръмно от източната страна на каньона на Стара река.

   Денят и предстоящите температурни максимуми ни изкараха над Карлово с физзарядка от 1200м. денивелация. Първо смятахме да се качим до местност Булката и да търсим една глуха пътека западно от връх Кочмара, но жегите по билото и червеният покрив на хижа Хубавец, който се виждаше от рида Алай Бозан, ме замислиха дали да не съкратим маршрута и да се спуснем "на пряко" до нея. Идеята ми хич не съвпадаше с някакъв здрав разум. Напротив! Теренът копира едно към едно резерват Джендема, в превод Ад, но разхладата от ледената и кристална вода в Стара река беше гарантиран изход и подарък за всички болежки, на които се подложихме.

   Този път посегнах към фоточантата едва два пъти, колкото да не ме е яд, че я мъкна по баира. Ето ме, в обичайна за бране на билката Жълт Кантарион поза. Идилийка! :) Пламен ме попита дали не съм пил, но не бях, просто се наслаждавах на новото си хоби. :)


   Подсякохме отвесни скали по рида Алай Бозан и заслизахме в безумно стръмни и свличащи се каменни полета, пресичахме ги постоянно, защото повечето слизаха до отвесни скали, а не ни се рискуваше да се движим надолу, докато някое започне да се свлича и да се чудим къде да бягаме. Естествено, съжалих за пореден път, че съм се родил да се мъча на този свят, блазнещ постоянно напомпаното ми чувство за екстремизъм и откачените подходи, с които го задоволявам. :) Пламен и Катя само се спогледаха, защото знаеха какво ни очаква там, поради факта, че се прокрадваше и варианта да стигнем до отвесни скали преди реката, и да се наложи връщане обратно - 700 метра денивелация по склона. На снимката не личи стръмнината, но на места си беше направо страховито.

   Двата часа по нестабилните каменни полета не ги бях сънувал. По едно време реших да разхладя напечената ситуация от напрегнатото слизане и извиках на майтап: "аз се отказвам". Пламен спря, беше пред мен по склона, обърна се и ме изгледа все едно вижда "ангел". :) Разбира се схвана ми майтапа, би било лудост. :)

   На места нямаше откъде да се слиза безопасно и сновяхме до панорамни прозорци, от които се разкриваше приятна гледка към Стара река и алпийското било. Накрая все пак се изсипахме с все камъни до реката, на 15 минути под хижа Хубавец.


   Подскочих от радост, че я виждам, при условие че съм я виждал поне 20 пъти в последните години. Смъкнахме се да получим и наградата за изморителния подход в ледените и води до един приказен, и дълбок вир.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар