четвъртък, 27 юни 2013 г.

Скобелево-Демиркапия-Курткая-Синаница-Гьолтепе-Бялата стена-Тънката Рътлина-Габровница-Скобелево


В бърлогата на мечката

снимка Росен

   Месец юни бях определил за пълноценна почивка в иначе силовата графа на първото полугодие. Разпусках пълноценно и се опитвах да не се набивам във фейсбук средата, уговорките за силови преходи и фотолов на каквото и да било. Обстоятелствата обаче ме намериха от засада и тънко ме подложиха на три планински прехода за по-малко от седмица, два от които дори успях да опиша тук. Явно музата отново изгря след дъждовното начало на месеца и пиковете на горещини догатващи за настъпващото лято. Интересният преход в дивите и непокътнати места на Балкана се очерта да ни съпроводи по горските масиви над село Скобелево и скалистите върхове над тях. Заглавието красноречиво потвърждаваше какво ни очаква - здраво ходене.

   Село Скобелево в часовете на свежото утро. Целият ден премина в хладината на облаците над нас, които допринесоха за успешното преминаване по 32 километровата "туристическа" отсечка.
 

   Влагата и подходящата почва извадиха на показ даровете от природата - дивите гъби.

Бисерна гъба (Amanita rubescens)

   Спирахме и за почивки в стръмната гора.

   Преодолявахме изкусителни времеви пречки, с даровете на които ни подлагаше природата. На места плантациите от ягоди заплашваха успеха за изпълнение на прехода, който бяхме замислили да осъществим.

   Запасихме се и за вкъщи. :)

   Скоро излязохме, около скалите в местност Демиркапия.


   Във варовиковите скалните процепи се е просмуквала вода. Видяхме и множество пещерни дупки и ниши.


   Кую дере отсреща с опожарените гори на резерват Соколна. Там долу в дерето е природната забележителност водопад Скока-30м.

   Скални тунели, около арката Демиркапия.

   Който може показва как се прави. Илийката в действие.


Връх Курткая (Вълчи камък)


   Местността отбелязана на картата като Гьолтепе. Имаше вода като за гьол разположен на площ като тепе. :)

   Северните подстъпи на връх Атанас тепе и множеството дерета, които стръмно се изливаха от всяко възможно място. Водата извираше по склоновете, напълнихме си шишетата, докато се чудихме как да пресечем през поточетата


   Зли връх - Мазалат 2197м.н.в в днешния ден наистина изглеждаше като "зъл". Скалните великани пробождаха небето, докато черните облачни маси продължаваха да носят разхлада, без да ни развалят разходката с валежи или още по-лошото, което може да се случи посред лято на това труднодостъпно място - гръмотевична буря.

   Илия и Росен минаха покрай "Бялата стена", където обядваха в компанията на мечката, която буквално им е изкарала акъла, така поне казаха в последствие, аз в това време вече имах сериозни проблеми с краката, обещаващ повод да се смъкна и да потърся пътеката наречена Тънката Рътлина, извеждаща до Скобелево по долината на река Габровница, а те да затворят слизането на маршрута по съседното ребро.

   Гореспоменатата им приятна обедна компания с обитателите на парка - кафява мечка (ursus arctos). По обясненията му, буквално са обядвали на 20-на метра от нея, без да ги усети и са я срещнали на завоя зад скаличките след като са продължили. Почнали са да викат по горкото животно и то избягало. :)))

   Аз в това време съм имал участта да слизам в джунглата на т.нар. пътека - Тънката Рътлина. По скучно трамбоване до Скобелево не бях и сънувал - десет километра по път, но трябваше някак да слезем по колите. Получи се приятно и ненатоварващо ходене. 
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

1 коментара: