сряда, 10 април 2013 г.

Река Леевица и Манастирска река - Сопотския водопад


    Познатите априлски явления - постоянни дъждове, генерираха идеята за това какво ще се случи с реките и водопадите. Пълноводието ме изрита по хлъзгавите скали над Сопот, където се спотайват интересни водни падове. В комбинация с облачното време, разходката предстоеше да е от онези - обещаващите. :)

Първо се срещнах с една река, която залежаваше дълго време в плановете ми за посещение - Леевица. Стръмно дере с отвесни скални прагове е съхранило десетки водопади, който са трудни за достигане, в долната им част, а още по-трудни за снимане. Каквото-такова, успях да изцедя част от ситуацията там. Скалите се пързаляха, водейки до напълно отвесни места, хич не беше лесно.

Воден пад по река Леевица над Сопот.

Този беше един от най-красивите, но труден за снимане водопад. Мъчих го откъде ли не, но като резултат излезе това.


И един по-общ план, за да се добие представа къде съм се завирал между скалите.

Оттеглих се и поех към съседното дере, на Манастирска река, където е Сопотския водопад. Реката и там догатваше за дебита на водопада, дъждовете го бяха заредили доволно. :)

Повече бърсане на филтри падна, отколкото снимане, но това беше по-скучно от опитите ми да пресичам реката, в търсене на гледни точки. :) Сложих статива във водата, накиприх камъчето със свежа зеленина и излезе това:Доволен се заприбирах, леко взе да ръми, но след всички моменти и елементи по деретата в последно време, хич не ми и пукаше. :)

2 коментара: