неделя, 14 април 2013 г.

Язовир Жребчево - църквата "Свети Иван Рилски" на потопеното село Запалня

     Беше твърде хубаво за да е истина... Това разбира се в ръба на майтапа! :) Алармата упорито прониза сладката ми дрямка, беше 3 часът сутринта. Много ранно начало, след натоварващ преход в предния ден до водопад Тъжанско пръскало по сукаците над село Тъжа. Тогава не мислех, че ще трябва да гоня изгреви и сладко отпивах от малиновата ракия на Пламен под пръските на водопад Тъжанското пръскало. Сега обаче така не ми се ставаше от затопленото легло, че даже и котката ме изгледа накриво. Вечерта преди лягане жадно поглъщах уникалната светлинна мощ на светквавиците, пронизващи небето в далечината, притиквах загубата от това, че не съм на брега на язовира с мента и се канех на пейзажните кадри. Сутринта като по поръчка всичко беше утихнало, предполагаше се постен изгрев.

   Въпреки ранното ставане, успях да се забавя доволно за предвиденото тръгване и преглъщайки поредната глътка ободряващо кафе, настъпвах педала на газта. Километражът показваше, че се движа с поне 20 лева в час над ограничението... Все пак по тъмно, премахвайки половината ламарини от пода на колата успях да се заредя на изходна позиция картечар пред язовир Жребчево, потопената църква "Св. Йоан Рилски" и препълнения от стопени снегове язовир.

   Поиграх си с настройките на фотоапарата и вписах сините нюанси на пейзажа, малко преди настъпващото утро.

   Вълничките на ветровитото утро ме хипнотизираха почти веднага. Толкова се бях улисал да ги зяпам, че забравях да спирам дистанционното на апарата. Нямаше да мине без да нагазя в язовира, да впиша някакви камъчета за преден план. Обувките ми ме намразиха от сутринта! :)


   Утрото, както споменах, се оказа доволно безинтересно, (за разлика от бляскавото електрическо шоу вечерта) но поне си начесах крастата да снимам изгрев на този язовир и да видя църквата наистина потопена (снеготопенето е оказало поддържащата роля).     Последва закуска и втората доза ободряващо кафе, до краят на деня им загубих бройката дори... :) Денят беше пред мен, това също ме зареди с доза ентусиазъм, (надъхвах се един вид) планувах да снимам водопадите - голям и малък скок, около село Веселиново в Рижкия проход с вода, което е интересна задача (имам опит с безводието, на което ме подложиха веднъж) но имаше приятна изненада. Имах толкова много време там, че направо се поулях... :)

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

3 коментара:

  1. Едно от местата, които са ми в TODO листа :)

    ОтговорИзтриване
  2. Приятно, аз тези дни честичко я навестявам, такова пъноводие не е било от 2010 и не трябва да се изпуска :)

    ОтговорИзтриване
  3. Да, рядкост си е, аз едно лято като се завъртях вътре в църквата пасяха овце! :)

    ОтговорИзтриване