вторник, 16 април 2013 г.

Водопад Тъжанско пръскало

   Освен с известните и прочути с големината и красотата си водопади като Бабското и  Кадемлийското пръскала, Тъжанското ждрело е известно и с по-неизвестните, и труднодостъпни водопади. Идеята сега, пролетно и пълноводно беше да се разходим по каньона на Ели Дере (Ели-50 притока) над село Тъжа и да отчетем Пръскалото (Тъжанското пръскало). 23 километровата разходка ни представи красотите на парка с прекрасното и топло време, и пъстрите минзухари, които ни приветстваха по всички поляни.

Набрали височина се озовахме на Голяма Папратлива, под скалният венец, от който политат водите на Тъжанското пръскало. Волни коне са окупирали поляните.

Освен волни, бяха и много любопитни.


Горният воден пад на Тъжанското пръскало се вижда най-добре от тук.

Скалният каньон е оградил долината на Селченска река, Красота!

Теренът е досущ като в Джендем, не напразно отреждат място на Тъжанското ждрело, сред труднодостъпните места и го определят като третият Джендем на Стара планина. 

Пламен пресича снежен улей преди водопад Пръскалото. До Пръскалото пресякохме няколко такива. Стръмни са много, а под тях се спотайваха сезонни поточета от топенето на снега.

Долният пад на Тъжанското пръскало.И двата водни пада на 65 метровата каскада, до колкото е възможно да се хванат в кадър.

И в заслужена почивка със сланинка и малинова ракия.

Долната каскада на 65 метровия двукаскаден водопад - Тъжанско пръскало.


В горната си част Ели Дере представлява това. Изкачваме се над Тъжанското пръскало.


На около 1800 м.н.в. сме, Тъжа и розовата долина остават в ниското.

А водите политат стремглаво на там.

Сезонен водопад, около (по) скалите на каньона.

Още от красотите на скалните отвеси и ждрелото на реката.Направихме кръгова врътка и по Бабската екопътека, от където пък Петкановите водопади и Ботев връх лъснаха в пълен блясък. :) Като ги видя винаги нещо трепва в мен... После покрай чалгаджиницата, която раздираше по шевовете съботната хижа Русалка се изнесохме към Тъжа. :)


2 коментара:

  1. Красив маршрут! А откъде се тръгва - направо по дерето ли? Поздрави, Иванка

    ОтговорИзтриване
  2. През едни полегати скали над селото, от ляво на дерето тръгнахме. Реката се вижда през повечето време. Излизаме на един завой от пътя, водещ до хижа Русалка, там продължаваме през горски масив, докато излезем на т.нар. Голяма Папратлива, разлята и обзорна поляна под скалния масив обграждащ долината на реката. От там Пръскалото-65м. се вижда добре. После подхода е индивидуален, малко е стръмно, има камъни, трябва да се внимава, но не е особено трудно! Поздрави от мен! При нужда мога да дам гпс-трак на маршрута!

    ОтговорИзтриване