вторник, 23 април 2013 г.

Дряновските водопади през пролетта

   Има една приказка - "двама са малко, а трима идват в плюс", че и с мен така. Амбициозните ми пролетни планове да отчета четирите северозападни водопада - Шопката, Под Камико, Добравишка Скакля и Реселешкият Скок, оставиха отново дупка в душевния ми мир. Още по път стана ясно, че не съм в никаква кондиция, а и желанието явно не настъпваше да завия към Плевенския път и да поема в посока северозападна България. Идея бе да реализирам и първото за тази година палаткуване. Спрях да се освежа с разтворимо кафе на една отбивка към 3 часът през нощта и към 5ч. по тъмно бях пред Дряновския манастир и екопътеката водеща до Дряновските водопади - Андъка. Поне беше нещо, да не пропилея чудесното облачно утро и пролетната динамика на шумната река там.

   Трудното придвижване на челник покрай бурните води не беше никак лесно. Исках да съм се установил с гледна точка и определена композиция, преди настъпването на утрото. Лонгозната растителност хич не ми помагаше. Даже на моменти си мислех, че точно тази приятна пътека покрай реката ще ми вземе здравето. :) Все пак успях.

   И в по-близък план към копринения воал на приятния пролетен вир Андъка.

   Спуснах още по-надолу по течението да снимам разни камъни, които вписах за преден план, а после се придвижих и нагоре, да се полюбувам на водопада от близо.

Магична вода.

   Коприненият воал на водата се вписа прилично и през раззеленените вече клонки на дръвчетата.

   Бях като омагьосан и от идеята да прекося на другия бряг, откъдето да снимам само водопада. Водите обаче бяха прекалено мътни и бързи, а опипването на дъното с разпънатия статив, никак не ми вдъхваше доверие.

   Нямаше разумно обяснение в идеята  да се откажа и скоро се радвах на гледката над водопада. :) Преди малко бях на островчето долу в ляво на кадъра.


   Малкият скок, нагоре по пътеката също ромолеше приятно, около отвесните скали наоколо и мостчето над него, откъдето започва Дряновската екопътека.


Последва казанлъшко кафе в офиса на Пламен К и офроуд покрай язовир Копринка. Не беше от най-скучните дни, колкото-толкова. :)

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

5 коментара:

 1. Прекрасни снимки! Колко много водопади, не знаех за тях, благодаря ти! Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря за хубавите думи, Candy. Водопадите са лесни за достъп през всички сезони! Района разполага с хубав манастир - Дряновския и пещера - Бачо Киро. От манастира тръгва екопътека, която отвежда до село Боженци. Прехода го дават, около 4 часа. Има какво да се разгледа в почивния ден! Поздрави от мен!

  ОтговорИзтриване
 3. 4-тата и 5-тата от долу на горе радват особено :)

  ОтговорИзтриване
 4. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване