понеделник, 5 ноември 2012 г.

Есен в резерват Сосковчето. Водопадите, около Смолян

   Горепосоченото място излъчва особена красота, която в определени моменти на годината е дори стряскаща. Фееричните вирове в резерват Сосковчето неизменно ме запътиха и тази есен на там. След проливните дъждове от предната седмица, имах някакви бегли очаквания да попадна във фотографският рай. Хората, които не ме познават, не биха свързали това с нищо конкретно. Лично за мен обаче, това си е нечуван грохот, бурни води около десетки водни каскади, килим от нападали листа и прилична облачна маса пазеща горепосочения реквизит. Така по тъмна доба колата пътуваше към Смолян, а ранното утро ни изрита по пътеката в Каньона на водопадите. Самото начало засили еуфорията подобаващо. Ревът на реката заглушаваше всичко наоколо, листата радваха с есенните си цветове, а и тези облачета..... щеше да се снима здраво, видяло се е :). Какво бърсане на филтрите обаче щеше да падне, не ми се мислеше! :)))

Едно от първите фотогенични места по пътеката заслужи заделеното внимание. Толкова се бях екзалтирал от ситуацията, в която бяхме, че се въртях като пумпал, намирахме се в нещо като фотографска мандра :))), това ще рече: много цвят, шумни водоскоци и съпътстващото ги настроение.

Водата галеше с коприненият си воал нападалите дървета.

Абстракциите се рееха навсякъде. Почти всичко можеше да се впише в кадър, терена беше учудващо фотогеничен. Да не се уливаме все пак :))).


 Познато мостче, прясно нападали жълти листа, водни феи лъкатушещи по поречието на непокорната река.

Вировете издаваха бесни ревове и помитайки всичко наоколо, се спускаха бясно все по-надолу по стръмните стени на речното корито.

Някои пък надничаха любопитно от мостчетата, да допълнят с присъствието си магията не есенната премяна.

Бегли погледи в ляво и дясно непрестанно рисуваха абстрактните композиции, които заснети на по-висока скорост оприличаваха тютюневият пушек на стара лула,...

а ниските скорости създаваха  меката ласка на копринено платнище.

Бурните води наистина ме радваха особено, цветовете контрастираха над тях, бях като хипнотизиран. Борбата с бърсането на филтрите не спасяваше особено положението с фото техниката, така се откъсвах за миг от родопската есенна приказка.

Следващото от мостчетата.

Водослива на повече вирове магично вписваше бясното течение на реката, а нападалите борове обрасли с мъх долавяха парата на обитателите на парка - мечките :))).


Така неусетно се записахме и над големците в каньона - водопадите Сърцето и Орфей, а положението, от което снимах (връщане назад няма), екстремно запълваше адреналина в кръвта.

Така неусетно излязохме и над водопадите по панорамните площадки, от където вписахме типичният родопски пейзаж, съчетан от жълти свещички в борови гори.

Заслизахме опиянени от чудесната родопска картина, на която станахме свидетели. Решихме да отрезним  погледите с нещо по-така и се стрелнахме към резерват Червената стена и водопадът  Сливодолско падало. Твърде висок водапад, за да бъде кръстен с подобно име, но и там имаше какво да се види. Теренът  наложи да включим демултипликаторните предавки :) в гонитбата със светлината там.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

2 коментара:

  1. Леле колко вода!!Това кога е снимано?Аз минах от там преди по-малко от 20 дни и водата бе отчайващо малко.

    ОтговорИзтриване
  2. Е..., така ми се случи на мен на водопад Сувчарското пръскало, останах разочарован от липсата на вода преди два дни. Относно снимките, ходих там тази неделя, дъждовете преди седмица са си казали думата.

    ОтговорИзтриване