вторник, 6 ноември 2012 г.

Водопад Сливодолското Падало

   Есен в резерват Червената стена

   Есента ни съпроводи и до резерват Червената стена в Родопите, на връщане от водопадите над Смолян, където се намира още един водопад, който гласях за посещение в неопределеното бъдеще. Мястото е приятно достъпно, а есента е обагрила горските масиви и там, хладният ноемврийски следобед пък подпомагаше до някаква степен изкачването по стръмната пътека, водеща до подножието на природната забележителност - водопад Сливодолското падало. Оказахме се в интересна гонитба със светлината. Дори ранен, есенният следобед даваше поводи за скорошното скриване на каквато и да била светлина. Пътеката лъкатуши в гората, приятни водоскоци ромолят в ниското покрай нея..... есенна приказка. Самият водопад се оказа особено кротък, за разлика от предните часове прекарани в каньона на водопадите, но това нямаше особено значение. Сливодолското падало се яви като непредвиден бонус в програмата за деня, така че радостно и волно припкахме натам. Бонусно се оказа и непредвиденото запознанство, което завързахме с двамата съфорумци, с които се засякохме по залез там. Броят крака на стативите надвишаваше броят на дърветата :).

Полазихме, около красивият воден пад и му нанесохме здраво наснимване :))).

Есента фотогенично ни представи големеца (водопад Сливодолско падало), а свежите есенни цветове след дъжда, допълваха особено притно кадрите, с остатъчната дневна светлина.

  Начесахме до някаква степен фотокрастата, с двудневното посещение на три красиви резервата, а идните дни обещават още есенно настроение. Да видим! С какво ли ще се запишат те?

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

 До скоро :).


Няма коментари:

Публикуване на коментар