четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Звездна нощ

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
  
 Звездна нощ под алпийското било

      Ноемврийските дни вече догатват за предстоящата зима. Характерно за тях е присъствието на ниско разположени облаци, тежки мъгли и намалена видимост в низините. Във високите части на планината обаче нещата стоят по коренно различен начин. Нощите са ясни, смразяващо студени, а милионите звезди по небето рисуват красиви съзвездия над тъмните сенки, хвърляни от високите върхове. 

   Така реших да изкарам една ноемврийска нощ. В подножието на алпийското било, около Ботев връх, в района на т.наречената 'Петолъчка'. Тъй като бях закъснял подобаващо, въпреки скоростното изкачване до връх Кочмара 2017 м.н.в., има няма 1600 м. денивелация, естествено и залеза ме хвана в нищото. Така е, като се тръгва след обяд...  Раницата натежаваше прилично, денивелацията си каза думата, бях на предела на силите. Учудващо топло за сезона, в далечината на запад Вежен големее пред останалите върхове. Снимах от района на връх Кочмара....

.....и превалих билото в посока 'Петолъчката', и пастирския каменен заслон, в който планирах да нощувам. Слънцето залезе бързо зад мен, а на отсрещния склон пък луната се търкули като питка към кулите на Ботев връх. Снимах да не се сърдят :). 


   Бързо нахлу и присъщия за ноември студ, нямаше да е лесно да се спи в неотоплената каменна постройка насред откритото било, но да кажем имах някаква нагласа. Идеята покриваше всички липси и несгоди, на които се подложих, а именно нощните кадри към Ботев връх и алпийския траверс. Ниската луна в гръб ме накара да се усмихна,... догатна за предстоящия успех. Скрих се в заслончето да се подсиля и стопля след безкрайното изкачване, нагласих дебелите дрешки и излязох да щурмувам звездната нощ.

   Алпийските върхове пробождаха небето, начело с Купена, единствено прелитащите самолети  нарушаваха тишината. Направих десет кадъра с пет минутна експонация, от статив, поради силно осветената сцена, на повече минути се преосветяваха, намръзнах подобаващо, но останах доволен от резултата. След това позяпах наоколо, скрих се в заслона и заспах за нула време. Събудих се в полунощ от вятъра, който излезе, разни найлони шумоляха от покрива. Повъртях се, изядох една вафла, колкото да разбудя плъховете и излязох отново навън.

   Харесах си позиция, накиприх заслона с челника, затрупах статива с камъни и стрелнах, около час сумарна експонация. Апарата трупаше звездни следи, аз пък трупах студ, докато кулите на Ботев връх все така зловещо допълваха пустия пейзаж. Ей, ама студено си е, не лъже времето, събрах се в колибата и в сладка дрямка зачаках утрото.

   Алармата ме изрита рано рано, събрах багажа, закусих, изпих кафето, което носех и подадох нослето навън, да видя какво ми е довял снощния вятър. Ботев връх порозовя пръв, като най-висок, даже ми се прокрадна идеята да се занеса и до заслон Ботев, да пия едно кафе при Вальо, но навигацията набързо ме отказа, одометъра показваше 4,5 км до там и обратно толкова, плюс тринайсетте до Карлово, айде няма нужда, друг път, краката никак не ме слушаха след вчерашното форсирано изкачване и нощните снимки.

   Междувременно гледката към алпийското било магнетично посрещаше утрото.


   И отново към първенеца и подпаленото небе.

   Студено ще да е било, съдейки по състоянието на деретата и замръзналите потоци.

   На юг утрото също беше полазило над градчета и селца, така скоро бях под пухкавата мараня с чай в ръка.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание

1 коментар: