сряда, 17 юли 2013 г.

Водопад Чесненско усое ( Якорудски водопад )

   Водопад Чесненско усое, ( Честненско усое ) известен още с името Якорудски водопад се спотайва в землището на град Якоруда, Рила планина. Със своите 15 метра височина на водния пад и трудния достъп до подножието му, той се нарежда в топ десет на личната ми класация от водопади. Река Чесна, по която се намира свежестта и прохладата в горещините на юли дава начало на пътека започваща от беседка край пътя, разположена на около 7-8 км от град Якоруда в посока курорт Трещеник.

   Приятни каскади по реката се заобикалят с изкатерване на склоновете, около нея - къде с пътека, къде без.
   До подножието на водопад Чесненско усое стигаме трудно, камъните се ронят, изкатерваме почти отвесни скали.

   Предвижването в търсене на интересни гледни точки също е трудно, в обраслата с растителност и хлъзгаща се площ, около реката.   Наскоро и сега валящите дъждове спомагаха приятно пълноводното пръскало и свежото излъчване на местността, около него.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

2 коментара:

  1. Ей,супер местенце!Благодаря за виртуалната разходка!Много обичам водопади,повече обичам пътеките до тях,колкото по-труден е достъпът ,толкова по-красив ти се струва водопада!обиколила съм повечето наши,а на този не съм ходила.За съжаление по здравословни причини вече не ми е възможно да покорявам нови,затова благодаря сърдечно за този пост!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за пожеланията! Весели празници и много здраве!!! :)

    ОтговорИзтриване