сряда, 17 юли 2013 г.

Водопад Чесненско усое ( Якорудски водопад )

   Водопад Чесненско усое, ( Честненско усое ) известен още с името Якорудски водопад се спотайва в землището на град Якоруда, Рила планина. Със своите 15 метра височина на водния пад и трудния достъп до подножието му, той се нарежда в топ десет на личната ми класация от водопади. Река Чесна, по която се намира свежестта и прохладата в горещините на юли дава начало на пътека започваща от беседка край пътя, разположена на около 7-8 км от град Якоруда в посока курорт Трещеник.

Приятни каскади по реката се заобикалят с изкатерване на склоновете, около нея - къде с пътека, къде без.
До подножието на водопад Чесненско усое стигаме трудно, камъните се ронят, изкатерваме почти отвесни скали.

Предвижването в търсене на интересни гледни точки също е трудно, в обраслата с растителност и хлъзгаща се площ, около реката.Наскоро и сега валящите дъждове спомагаха приятно пълноводното пръскало и свежото излъчване на местността, около него.

2 коментара:

  1. Ей,супер местенце!Благодаря за виртуалната разходка!Много обичам водопади,повече обичам пътеките до тях,колкото по-труден е достъпът ,толкова по-красив ти се струва водопада!обиколила съм повечето наши,а на този не съм ходила.За съжаление по здравословни причини вече не ми е възможно да покорявам нови,затова благодаря сърдечно за този пост!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за пожеланията! Весели празници и много здраве!!! :)

    ОтговорИзтриване