неделя, 31 март 2013 г.

Водопад Сувчарско пръскало

   Сувчарското пръскало в резерват Чамджа  е един от най-стабилните водопади в Стара планина (има няма 54м. според замерванията). Добър повод след дъждовните дни от предната седмица да се поразходим до там и да го отчетем пролетно. Умишленото подраняване обосновахме с това, че зеленината, около него би спънала сериозно част от следващите композиции, а и това, че исках да го видя наистина пълноводен.

Водопад Сувчарско пръскало

   Учудихме се колко е пълноводен и радостно налазихме склоновете на стръмното дере.

   Придвижването, около скалите може да се оприличи с това в дълбока джунгла, а грохота на водопада изрисува докрай прилежащата картина. Пробвах разни ракурси със свежата пролетна зеленина и отвесните скали.

   Някои в това време подходиха по-екстремно, до ръба, откъдето се вижда и чува най-добре.

   Нямаше да съм аз, ако не щурмувам и дерето, в търсене на по-интересен план. Не, че не беше възможно, но си е чист опит за пребиване. Релакса от шумната пролетна вода и свежият въздух са гарантирани.

   В общи линии - мъчих го от тук, мъчих го от там, не успях да се пребия пълноценно. Гледката на тонове падаща вода действат много добре, незнам за безплодните опити за снимки, но си трябва широка оптика, за по-добър и интересен кадър на мястото.

   Запълнихме доволно почти целият ден с едно емблематично клише, по поречието на каньона, получи се приятна и разтоварваща разходка.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар