понеделник, 11 март 2013 г.

Кайкчийско дере


Водопадите на Кайкчийско дере

   Скалистото Кайкчийско дере над град Карлово дава началото на приток, извиращ на запад от местността Булката (пътеката хижа Равнец-връх Кочмара). Пролетта и снеготопенето се оказаха обещаваща предпоставка за разходка по скалите на дерето, притока на който по-късно се влива в Стара река. Както тук, така и в повечето дерета, скалистият терен съчетан с прилично количество вода, дава поводи на поредица от вирове и водопади, да се развихрят по пътя на гравитацията. С малко повече усилия се изкатерихме по скалистния бряг на реката и открихме сезона. Тъй като още беше  рано за пролетна зеленина, се насладихме на свежестта на чистата вода.
На моменти придвижването никак не спореше, скалите се пързаляха, не ни беше лесно.

Но ги заобикаляхме някак, достигайки до всеки красив следващ водопад.Вировете стремглаво галят камъните, следвайки извивките на реката.

Разхладата е гарантирана.


Последният от поредицата, с което приключихме тук. Както се казва, загрявахме засилено за следващият ден. Бяхме решили да извършим як каньонинг по поречието на Джафардере и да видим най-накрая наживо Митичният водопад на река Джафардере. Това, което ни очакваше там задмина всичките ни очаквания :).

Следва...

Няма коментари:

Публикуване на коментар