събота, 23 март 2013 г.

Язовир Душанци ( Dushantsy Dam )

   Времето се стопли, което беше знак и за изпълнението на нещо в по-фотографски план. Зимата така динамично ме подложи на всякакви изпълнения и екшън сцени, че нямах много много време да снимам мислейки върху нещата, което определено ми липсваше. Така след ураганите бушуващи в предните дни, се озовахме на Язовир Душанци, обзорно място за релакс, с гледките към респектиращото (безкрайно) Старопланинско било. Върховете - Паскал, Косица, Тетевенска Баба, Булуваня, Братаница, Старопланинското конче, Вежен... са като на длан в ясно време. Тъй като не бях запознат с обстановката там и възможностите за гледни точки, се изсипахме по обяд, да разгледаме местността. Така след шест дълги часа в безплодно киснене и дрямка в колата излязоха следващите четири кадъра. Топлият следобед се реваншира и с релакс, и лежерна разходка по брега на язовира.

   Повечето общи планове, които съм виждал на снимки от този язовир ми се струваха доста клиширани, затова се заиграх с отраженията във водата, с която цяла вечер се гонихме, в предвид вълничките от лекият вятър там.

   Синият час и наскоро запалените лампи също засилиха потенциала на това място.

   Черно-бялото, в комбинация с малко игра по плъзгачите и жълтеникавият отенък на отраженията във водата също показаха резултат.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.

   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов
   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

2 коментара:

  1. Марин Русев25 март 2013 г., 11:02 ч.

    Първата снимка е много красива!Черно бялата е интересно направена!Язовир Душанци е хубаво и обзорно място, и много посещаемо.

    ОтговорИзтриване