понеделник, 25 март 2013 г.

По рида Хубавец

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
По рида Хубавец
 
    Наскоро основаната и вече отработена схема - "На скок На марш", документира поредица от интензивни преходи в изтерзаващ фото-планинарски стил. Осъществихме серия от интересни и пълноценни преходи с колегата Пламен К. Тандема и компромисите ни сработиха като "екип". Така успявахме да извършим скоростните преходи, с 20-30 и повече километрови отсечки, в суровите обятия на негостоприемната зимна Стара Планина. Както се казва - който може си го може :). Сега решихме да изчаткаме, около 1700м. денивелация от Карлово и да се срещнем очи в очи с алпийското било, около върховете малък и голям Купен. Отново се получи пълноценно натоварване. Гледки също се намираха. Рида Хубавец заслужи името си като такъв. Обзорните гледки, които предложи и перфектната видимост в краят на месец март, заредиха доволно липсите от скучното и забързано ежедневие в града. Вече сме набрали промишлено количество денивелация и след 'Карловксият мискет', с който ни почерпиха гостоприемните собственици на заслона бяхме нащрек за предстоящото.......

Рида Хубавец

.......в обратна посока :). Алпийска крaсота, подарък за монотонното изкачване до тук.

Старопланинско алпийско било

   Аналогията човек-природа, документирана в балкански стил. 

   Пламен съзерцава и попива жадно от суровата и неподправена алпийска красота - връх голям Купен - 2169м.н.в.

   В посока връх Амбарица - 2166м.н.в.

   Връх Ботев - 2376м.н.в. през цялото време мазно надничаше над северните си склонове.

   Извършихме малко сухи тренировки по осигуряване с пикел на стръмен наклон. 

   Пламен, около, между, под :))) Купените. Незнаех - да се смея ли, да плача ли, ама ни беше особено забавно! :)


   Скоро подсякохме югозападния склон на малък Купен и се озовахме на премката между двата Купена - малък и голям. Имаше нов сняг върху старият, подсичането не беше много безопасно. Седнах да си почина от психо атаката... Излезе силен и студен вятър, облякохме промишлено количество дрехи. Замисъла - качване по Купена претърпя определен провал, само опитахме. Вятъра беше силен, обезопасителното въже по западния склон беше зарито в по-голямата си част. Някои скали бяха толкова навяти, че буквално нямаше откъде да се подхванат, трябваше да се подсича по склона, по който напеченият от слънцето сняг не беше безопасен. Поиграхме си малко, покатерихме от части малък Купен и слязохме.

   Пламен се почувства зле като ме видя как подсичам обледенените скали,... решихме да не изневеряваме на съдбата, която принципно не съществува, защото сами си я чертаем. 

   Хич не е безопасно, ама като има тръпка и желание, растат криле.

   Премката между малък и голям Купен.


Поглед назад - връх голям Купен.


   По обратния монотонен ред се изсипахме на бързо в Карлово, при колите, в очакване на пролетта :).
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
   Още интересни и сходни зимни подходи в Стара планина, може да видите в следните публикации, с линкове към тях в долните редове:

   - Еднодневен зимен преход до връх Ботев през зимата

   - Зимен преход до връх голям Кадемлия

   - Връх Юрушка Грамада

   - По рида Хубавец

   - Връх голям Купен

   - Розино - връх Самсъклътепе

   - Розино - хижа Ехо

   - Масива Триглав през зимата

   - Връх Саръяр

   - Хижа Тъжа през зимата

   - Пирдоп - хижа Паскал - връх Косица - връх Паскал

   - Златица - хижа Свищиплаз - връх Свищиплаз

Няма коментари:

Публикуване на коментар